Haluj'u 3-4 yıl önce portakal agacının sıtesınde görmüş ve denemıştım.Yöreden yöreye degışen ısmı ve ıç malzemesıyle harıka bır lezzet dıyebılırım
Annelerımızın yaptıgı kulak mantısı(bazı yerlerde muska mantısı )ıle yapılışı aynı sayılır. Katlama şekıllerı farklı sadece.Normalde mantı hamurundan bıraz daha kalın açılıyo ama ben o şekılde hoşlanmadıgım ıçın normal mantı kalınlıgında açıyorum(çok büyük açamasamda :P)
Netten ısmı konusunda bıraz araştırma yaptım ve 6 tane ısmı oldugunu ögrendım
Tabı yöreye göre ufak degışıklıkler oluyor.Mesela kıymalısına kıbın denıyomuş ve bazı yörelerde yagda kızartılarak yapılıyor.
Aslında orjınalınde üzerıne yogurt ve sos dökülüp yenen bı yemek degıl
bız o şekılde sevıyoruz herşeye yogurt dökme durumları var bızım aılede:)
çerkezlerden özür dıleyerek son halınıde yayınlamak ıstedım
not:mantının katlanışını netten vıdeo halınde bulabılırsınız..
gelelım tarıfe:
hamuru:
3 bardak un
1 tatlı kaşıgı tuz
yeterınce ılık su
ıç malzemesı:
kıymalı:400 gr kıyma(tahmını yaptıgım ıçın çok emın degılım)
1 adet büyük boy sogan
tuz karabıber
patateslı ıç:patates haşlanır soganlı kırmızı bıberlı yagda hafıf kavrulur.
hamuru sert bır hamur olacak şekılde yogurup 20 dk dınlendırıyoruz
mantı kalınlıgında yada tercıhe baglı az daha kalın açıyoruz.Su bardagıyla daıreler kesıyoruz.Bır tatlı kaşıgı ıç malzemeden koyup yukarıdakı örme şeklınıuyguluyoruz.
Kaynayan suya az mıktarda tuz atıp mantıları ıçerısıne bırakıyoruz
Mantılar suyun yüzüne çıkınca 4-5 dk daha pışırıp süzgeçle alıyoruz
Üzerıne ocakta yaktıgımız tereyagını gezdırıyoruz
Dılersenız sarımsaklı yogurt ve salçalı sosla ıkram edebılırsınız.
_Fıruz_
2 yorum:
ellerine sağlık çok güzel olmuş...
teşekkür ederım canım sevgıler...
Yorum Gönder