25 Aralık 2007 Salı

TAVUKLU MAKARNA SALATASI

Bayağıdır yazılmayı bekleyen bir tarif daha. Çok severek yediğimiz bir salatadır kendisi...

Malzemeler:
2 parça tavuk göğsü (fileto)
1 paket renkli burgu makarna
Marul (tercihen aysberg)
taze soğan
Maydanoz
Elma sirkesi
Mayonez
Yoğurt
sıvıyağ
tuz

Tavuk göğsünü haşlıyoruz ve sudan alıp soğumaya bırakıyoruz. Onun suyunda makarnayı haşlıyoruz. Bu arada yeşillikleri doğruyoruz ve tavuk göğsünü didikliyoruz. Makarna haşlandıktan sonra eğer kalmışsa suyunu süzüp didiklenmiş tavuk göğsüyle karıştırıyoruz. Makarna tamamen soğuyunca yeşillikleri de ekliyoruz. 2 dolu kaşık mayonez ve 2 kaşık yoğurdu ekliyoruz.Yoğurdun susuz sert kısmından koymakta fayda var. Biraz elma sirkesi gezdiriyoruz. Ölçmedim ama 2 kaşık kadar yeterli fazlası hoş olmuyor. Biraz da sıvıyağ ve tuz gezdirip iyice karıştırıyoruz. _Saniye_

19 Aralık 2007 Çarşamba

KURBAN BAYRAMI

Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların,inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN !

14 Aralık 2007 Cuma

TAHİNLİ KURABİYE

Ağızda dağılan helva lezzetinde kurabiyeler damak tadınıza uyuyorsa kesinlikle bu kurabiyeyi tavsiye ederim.
malzemeler:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
1 çay bardağından biraz az sıvıyağ
1 yumurta sarısı(beyazı üzeri için ayrılacak)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
ceviz
yeterince un

tahin,şeker,yumurta sarısı,sıvıyağ,kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıp unla yoğuruyoruz,hamur çok yumşak olmuyo zaten; biraz sert olacak ama şekil alacak kıvamda un ekleyip yoğuruyoruz. yuvarlayıp;önce yumurta akına sonra kırılmış cevize batırıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz.180 derecede üzeri hafif kızarana dek pişiriyoruz. _Firuz_

13 Aralık 2007 Perşembe

GS ' LI MİNİ PASTA

İlk şeker hamuru kaplamalı pastamı nihayet yaptım. Ama büyük bir pastada denemeye cesaret edemediğim için minik yaptım. Beşiktaşlı olmama rağmen eşimi ve kızımı sevindirmek için sarı kırmızı renkleri kullandım... :)


Pastanın pandispanyasını sevgili burcunun aşağıdaki linkteki tarifiyle yaptım ama pastalarım minik olacağı için ölçüleri hep yarım kullandım : http://pastaci.blogspot.com/2006/10/pasta-kilavuz-temeller-2-klasik-pasta.html Hamuru fırına dayanıklı kaselere döktüm , 5 kase pandispanya çıktı. Çok da güzel kabardılar. Tadıysa zaten muhteşem, içindeki çikolata mis gibi kokuyor fırından çıkınca.
Kreması için Dr. Oetker' in vanilyalı pasta kremasını kullandım. Çok pratik oldu sadece çok az tereyağı ve 1 bardak süt ekleyip çırptım.
Pandispanyaları bir gün önceden yapıp buzdolabında beklettim. Sonra ortalarından kesip ikiye böldüm ve muz dilimleri dizdim. Üzerine bolca krema sürüp diğer pandispanya parçasını üzerine kapattım ve tüm pastanın etrafına yine kremadan sürdüm. Pastaları buzdolabına kaldırdım ve bu arada hazır aldığım beyaz şeker hamurunu iyice yoğurdum . 1 büyük parça ve 2 küçük küçük parçaya böldüm. büyük olanını beyaz bıraktım diğerlerinden birini kırmızı gıda boyasıyla diğerini ise sarı gıda boyasıyla renklendirdim.
Beyaz hamuru merdaneyle incecik açtım ve pastanın üzerine serip spatulayla düzledim. Altta artan parçalarını dikkatlice kestim. Sarı ve kırmızı hamurları ise süsleme için kullandım. Kurdelam maalesef düzgün olmadı çünkü içine kalıp koyup dolapta bekletmeye vaktim kalmamıştı :) _Saniye_

12 Aralık 2007 Çarşamba

RULO BÖREK

Bu böreği uzun zamandır denemek istiyordum,ama bir türlü fırsat bulamamıştım;kısmet bu güneymiş:)Nette pek çok tarif var rulo böreğe dair.Ben o pek çok tarifi harmanlayıp tam damak tadımıza uyan bir börek yaptım diyebilirim:)Gelelim tarife;
malzemeler:
3 adet yufka
100 gr kıyma
3 adet patates(miktarı siz ayarlayın,benim patateslerim büyük değildi)
zeytinyağ
1 adet yumurta sarısı
rende kaşar
1 bardak süt
yarım kaşık tereyağ
maydonoz
karabiber
susam

İlk olarak patatesleri haşlayıp eziyoruz,sıcakken içerisine 1 bardak süt ,yarım kaşık tereyağ ve karabiber ilave edip kenara koyuyoruz.(sütü iyice çekmesini sağlıyoruz,eğer soğumuşsa ocakta ısıtarak çektirebiliriz)Kıymamızı ocakta kavuruyoruz ve patatesli karışımla harmanlayıp karıştırıyoruz.Kıyılmış maydonozları ilave edip ılıması için kenara koyuyoruz.

Bir tane yufkayı tezgaha seriyoruz.Üzerine su ve yağ karışımından fırça yardımıyla sürüyoruz.Ardından üzerine diğer yufkayı serip yine yağ ve su karışımını sürüp 3. yufkayı kapatıyoruz,yine karışımı sürdükten sonra;hazırladığımız patatesli kıymalı içimizi 3. yufkanın üzerine her yerini kaplayacak şekilde yayıyoruz ve tümünü rulo yapıyoruz(kenarları içe doğru kıvırararak)Ruloyu buzdolabında en az 1 saat bekletiyoruz;hatta 1 gece önceden yaparsanız daha güzel oluyor.Bu haliyle derin dondurucunuzda uzun süre saklayabilirsiniz.Dolaptan çıkarttığınız ruloyu 1-1,5 cm kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştiriyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz.185 derecede üzei hafif kızarana kadar pişiriyoruz,pişmesine 10 dk kala üzerine rendelediğimiz kaşarları serpiyoruz(ben ilk başta uyguladığım için bu işlemi tepsiye aktı ve bazı yerleri yapıştı:)Ufak bir hatırlatma:bu börek kıymalı olduğu için sıcak servis edilmelidir. _Firuz_

GÖLEVEZ

Gölevez;patates yada kerevize benzeyen bol miktarda potasyum barındıran,Türkiye'de sadece Alanya,Anamur,Bozyazı taraflarında yetişen bir bitkidir.Sürekli yağmurların ve yüksek sıcaklığın hakim olduğu subtropik bölgelerde gölevez sulama gerektirmeden kendiliğinden yetişir. Küçük olanlarına fili denir ve haşlanıp sumak ,limon ve tuz ilavesiyle yenir.Yumrularındanda yemek yapılır.Gölevez bitkisi Türkiye'de yerel tüketimin yanı sıra Kıbrıs ve İngiltere'ye ihraç edilmektedir. Dünya üzerinde 43 devlette yaygın olarak üretilen gölevezin Dünya üretimi 5.695.000 ton olup Türkiye üretimi ise 1.000 tondur. Bu kısa tanıtımın ardından yemeğin tarifine geçelim.Esasında patates yemeğinden farklı değil pişirme tekniği.
Gölevezin kabuğunu soyuyoruz,ardından patates gibi keserek değilde bıçağın ucuyla kırarak doğruyoruz(anlatması güç:)Bir miktar eti tencerede biraz pişiriyoruz,soğanları atıyoruz;soğanlar sararınca 2 diş sarımsak doğruyoruz biraz çeviriyoruz ve biber salçası,domates salçası ilave edipgölevezlerimizi atıyoruz.5dk döndürüp suyunu ilave ediyoruz.Düdüklü tencerede 10 dk pişiriyoruz. Limon sıkarak yemenizi öneririm. _Firuz_



9 Aralık 2007 Pazar

PEMBELİ KURABİYE

Uzun zamandır şeker hamuru kaplamalı pasta yapmak istiyorum ama hem malzemeleri nerden bulacağımı bilmediğim için hem de beceremeyebileceğimi düşünerek erteliyordum. Nihayet Pastavizyonu keşfettim ve hazır şeker hamuru gıda boyaları ve çikolata boncuklar aldım. Alıştırma olsun diye işe kurabiye kaplamakla başladım. İlerde şeker hamurunu kendim yapmayı da deneyeceğim.
Malzemeler:
1.5 su bardağı un
1 yumurta
125 gr tereyağı (yumuşamış)
1 su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı mısır nişastası
1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu
1 silme tatlı kaşığı tarçın
1 silme tatlı kaşığı zencefil
tercihe göre kabuklarıyla çekilmiş bi miktar fındık
buğday nişastası (hamuru yoğururken kullanmak üzere)
Bütün malzemeleri karıştırıyoruz ve iyice yoğuruyoruz. Azar azar buğday nişastası ekliyoruz hamurun toparlanmasına yardımcı olması için. Hamuru yoğurduktan sonra bi süre buzdolabında bekletmekte fayda var. Ben 20 dak kadar beklettim. Hamuru merdane ile çok iyi temizlenmiş tezgahta yaklaşık 3mm kalınlığında açıyoruz, kalıplarla şekil verip dikkatlice yağlı kağıt serilmiş tepsiye aktarıyoruz. Bu ölçülerle 2 tepsi kurabiye çıkıyor. 180 derecedeki ısıtılmış fırında kurabiyelerin kenarları hafif renk değiştirene kadar pişiriyoruz, yaklaşık 15-20 dak sürüyor.
Kurabiyeleri süslemek için iyice soğumalarını bekledim, beyaz şeker hamurunu yumuşatmak için biraz yoğurdum. 1 avuç kadar kullandım sadece ilk deneme olduğu için, yaklaşık 10 adet kurabiyeye yetti. şeker hamuruna çok az miktarda (kürdanın ucu kadar) kırmızı renk gıda boyası kattım ve iyice yoğurdum rengin homojen dağılması için, az kattığım için kırmızı diil pembe renk oluştu ama daha iyi oldu bence :) çok ince açtım hamuru merdaneyle ve kalıplarla şekil verdim, kurabiyelerin üstüne yapıştırmak için glikoz kullanmam gerekiyordu ama almayı unutmuşum, o yüzden fırçayla kurabiyelerin üstünde biraz su sürdüm ve şeker hamurunu üstüne bastırdım, son olarak da parlak çikolata boncuklarını serptim üzerlerine.
Şimdilik bu kadarını başarabildim ama denemelerim devam edecek :)
_Saniye_

3 Aralık 2007 Pazartesi

YAĞLAMA


Kayseri' ye ait bir yemek yağlama. İlk defa görenlere ya da bilip de hiç yememiş olanlara ŞİDDETLE tavsiye ederiz. Özellikle kış aylarında tadına doyum olmuyor :)


Malzemeler: (2 kişilik)

250 gr kıyma
2 ufak domates (veya 1 büyük)
1 soğan
1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Maydanoz
tuz
Zeytinyağı

Şebit için:

Un, su, tuz, yarım paket maya, ve kullanılan suyun yarısı miktarında süt. Şebit malzemeleri için ölçü veremiyorum şimdilik çünkü göz kararı yaptım. Ama ekmek hamuru kıvamında olmalı, süt ve su mutlaka ılık olmalı. 5 adet şebit iki kişilik yağlama için yeterli geliyor, benim şebitlerim servis tabağı büyüklüğündeydi ortalama olarak.

Soğanları doğruyoruz ve yarım su bardağı zeytinyağında kavuruyoruz. Pembeleşince kıymayı ekleiyoruz ve arada bir karıştırıyoruz. Domateslerin kabuğunu soyuyoruz ve çok küçük doğruyoruz, veya rendeliyoruz. Kıymalar pişmeye yakın önce salçaları ve toz biberi katıp karıştırıyoruz ardından domatesleri ekliyoruz.1 su bardağı kadar kaynar su ekleyip kapağını kapatıyoruz. Bu arada maydanozları doğruyoruz ve sosumuz yaklaşık 7-8 dak piştikten sonra onları da ekliyoruz, sonradan eklememizin sebebi renginin kararmaması, canlı yeşil olarak kalması. Sosun sulu olmasına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Şebitlerden birini tavada ısıtıp bi tepsiye koyuyoruz ve hemen üstüne sıcak sosu sürüyoruz, bu arada diğer bir şebiti ısıtıp sos sürdüğümüz şebitin üzerine koyuyoruz ve yine sıcak sos döküp iyice yağlıyoruz. Bütün şebitleri bu şekilde üstüste koyuyoruz ve bıçakla dört dilime bölüyoruz. 2 diş dövülmüş sarımsak ve yarım bardak süzme yoğurt ile yarım bardak normal yoğurdu karıştırıp tabağın kenarına veya iki ayrı kaseye koyuyoruz. Yağlamayı yerken rulo yapıp sarımsaklı yoğurda batırıyoruz.

_Saniye_

30 Kasım 2007 Cuma

ZEYTİNYAĞLI PIRASA


İlk defa pişiriyorum pırasa yemeğini, zaten 1 yıl öncesine kadar yemiyordum da. Bu kadar güzel bir yemekten "sebze yemeği" ön yargısıyla bunca sene kendimi mahrum bıraktığıma üzülüyorum şimdi... :)

Malzemeler: (iki kişilik)

3 dal Pırasa

1 havuç

yarım bardak pirinç

1 dolu yemek kaşığı salça

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

zeytinyağı

tuz

Önce havucu ikiye bölüp dilimliyoruz ve yağda kavuruyoruz, bu arada pırasaları iyice yıkayıp doğruyoruz. kavrulan havuçlara salça ve toz biberi de ekleyip biraz daha kavurduktan sonra pırasaları da ekleyip küçülüp suyunu salmaya başlayana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Sıcak su ekliyoruz, tam miktar veremiyorum ama yaklaşık 4 bardak yeterli, eğer pırasalar pişmeden önce tüm suyu çekerse sonradan da ekleyebiliriz ama mutlaka kaynar olmalı. 5-10 dak sonra yıkayıp süzdüğümüz pirinci ve tuzu da ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. _Saniye_

24 Kasım 2007 Cumartesi

SÖZÜN BİTTİĞİ AN :(

http://buyuleyenmutfakkokusu.blogspot.com/
Ne söylenebilirki böyle zamanlarda,o kadar zorki; gidenin ardından yazmak çok güçmüş ;hele bu giden gencecik biriyse daha bir anlamlı düğümleniyo sözcükler boğazımıza.Allah'tan rahmet;sevdiklerine sabırlar diliyoruz.Mekanın cennet olsun Esra :(
Esranın taziye defteri: www.esranintaziyedefteri.blogspot.com/

^^Her nefis ölümü tadacaktır^^(hadis-i şerif)

20 Kasım 2007 Salı

PEYNİRLİ KURABİYE(ÇÖREK)


Leziz ve bereketli....
Pazar sabahı sıcacık mis gibi dereotlu çörek kokusu sarınca evi;normalde 11 den önce uyanmayan kocanızı sabahın erken saatlerinde kahvaltı masasında görebilirsiniz:)
malzemeler:(40-45 adet)
-yarım bardak eritilmiş tereyağ
-1 bardağa yakın sıvıyağ(3/4 bardak)
-4 kaşık yoğurt
-3 yumurta(birinin sarısını ayırıyoruz üzerine sürmek için)
-1 paket kabartma tozu
-1 çay kaşığı karbonat
-1 tatlı kaşığı çörek otu
-1 bağ dereotu
-1,5 bardak lor peyniri
-1 bardak beyaz peynir(sert) yada salamura peynir
-1 bardak kaşar peyniri
-tuz(peynirleriniz tuzunu dikkate alarak kullanın)
Peynir çeşidini çok fazla önemsemiyorum evde ne varsa ondan ekliyorum.Ama ölçülere sadık kalınca daha lezzetli olduğu bir gerçek.Bol peynir ;bol kalsiyum demek dolayısiyle güçlü kemikler demek:)

Bütün malzemeleri(1 yumurta sarısı hariç)karıştırıp yoğuruyoruz.hamur ele yapışmayacak yumşak bir hamur olmalı.Daha sonra hamurumuzu küçük küçük yuvarlayıp yağlı tepsiye diziyoruz.üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz ve 180 derecede pişiriyoruz. _Firuz_

18 Kasım 2007 Pazar

YALANCI ACIBADEM KURABİYESİ


Evde sık sık yaptığım hem çok pratik hemde lezzetli bir kurabiyedir.Sıcacık sütle beraber mükemmel bir ikili diyebilirim.Ne kadar yalancıda olsa acıbadem kurabiyesi kıvamında oluyor.Ayrıca margarinsiz olmasıdan ötürü sağlıklı bir kurabiye. Özellikle yumuşak kurabiye sevenlere tavsiye ederim.
Malzemeler:( 35-40 adet)
2 su bardağı elma rendesi
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 bardak ceviz
4-5 bardak un(miktarı değişebilir)

bütün malzemeleri karıştırın; ben kaşıkla karıştırıyorum.ne çok cıvık nede çok koyu olacak şekilde bir karışım elde ettikten sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye kaşıkla tek tek yuvarlak olarak dökmeye çalışın.180 derecede yaklaşık 30-40 dk üzeri pembeleşinceye kadar pişirin._Firuz_




14 Kasım 2007 Çarşamba

KARNIYARIK

Pek çok kişinin bildiği bir tarif ama yinede ilk kez yapacak olanlar için yazmak istedim.
Malzemeler:(4 kişilik)
8 adet orta boy patlıcan
yarım kg kıyma
2 adet soğan
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 adet orta boy domates
karabiber
yeşil biber
sıvıyağ
Patlıcanları alaca soyup bir yüzüne bıçak atıyoruz(çok derin olmayacak şekilde)ve sıvıyağda kızartıyoruz,kağıt havlu üzerinde yağını çekmesi için bırakıyoruz.Kıymayı tencereye alıp 10 dk pişiriyoruz,daha sonra soğanları sarımsağı atıyoruz.Salçasını ekliyoruz,baharatlarınıda ekleyip kapatıyoruz.(Ben içine minik yeşil biberler doğradım).Kızarttığımız patlıcanları bıçak yardımıyla hafif aralıyoruz ve iç malzemesini dolduruyoruz.Pişince biraz daha açılıyo kestiğimiz yer.(benimkiler baya açıldı sanırım fazla kesmişim)Geniş bir tavaya patllıcanları dizip üzerine yeşil biber koyabilirsiniz.Daha sonra domatesleri rendeliyoruz ve yemeğimize döküyoruz.kapağını kapatıp suyunu çekene kadar(yaklaşık 15- 20 dk)pişiriyoruz._Firuz_

9 Kasım 2007 Cuma

MUSKA BÖREĞİ


malzemeler: (40-50 adet muska börek için)
-3 adet yufka
-yarım kalıp beyaz peynir (net ölçü değil;göz kararı kullandım)
-1 çay bardağı rende kaşar
-kızartmak için sıvıyağ
-biraz maydonoz
-karabiber

Yufkaları üstüste koyuyoruz tezgaha ve 4 e bölüyoruz,daha sonra her bir parçayı 5 er cm lik şeritler halinde kesiyoruz.

Uç kısmına peynirli maydonozlu,karabiberli karışımımızdan koyup üçgen olacak şekilde sağ sol yaparak katlıyoruz,uç kısmı açılmasın diye ıslatabilirsiniz..
Hazırladığımız üçgenleri sıvıyağda kızartıyoruz ve (pazar kahvaltılarında özellikle)afiyetle yiyoruz:)Ben derin dondurucuya attım bi kısmını,acil durumlarda kurtarıcı oluyor. _Firuz_







7 Kasım 2007 Çarşamba

POFİDİK POAÇA VE SAKALLI

Makinam bozulduğu için görüntü çok kötü çıkmış kusura bakmayın arkadaşlar.Poaça hamuru aslında daha önce yazdığım poaça hamuruna çok yakın;sadece ben bir miktar tereyağ ekledim,daha yumşak ve daha uzun süre dayanan bir poaça oldu.Bir kısmının içerisine kaşar ve beyaz peynir karışımı koydum yuvarlak olanlarıda sade yaptım.
malzemeler:
-1,5 bardak süt (ılık )
-2-3 çorba kaşığı yoğurt (ılık)
-yarım su bardağı sıvıyağ
-yarım su bardağı erimiş tereyağ
-7 tatlı kaşığı şeker
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 adet instant maya
-1 yumurta(akı içine ,sarısı yüzüne)
-un
-susam(üzerine)
iç malzemesi:ben akdenize has salamura beyaz peyniriyle kaşarı karştırdım;maydonoz karabiber ekledim.Sakallı poaçalar içinse,piştikten sonra içerisine kaşar,maydonoz ve taze soğan karışımı koydum,dilerseniz;''biber salçası,sarımsak,ceviz,zeytinyağı ve baharatlarla'' yapacağınız bir karışımda poaçanın içerisinde hoş oluyor.Bir başka alternatif süzme yoğurt sarımsak ve baharat karışımları olabilir,yada süzme yoğurt ve beyaz peyniri karıştırıp arasına sürün en son maydonoza batırın uç kısmını,pastanelerde bu şekilde yapılıyor sakalllı poaça.

Hamur malzemelerini karıştırıp yoğuruyoruz,hamurun kıvamının cıvık olması poaçanın daha yumşak olmasını sağlıyor,o nedenle ben hamurun biraz ele yapışan şekliyle kalmasını tercih ediyorum.hamuru üzeine nemli bez örterek 30 dk dinlendirmenin ardından içlerine peynirli iç malzemesini koyarak dilediğiniz şekillerde kapatın.Üzerine yumurta sarısı sürüp,susam yada çörek otu atabilirsiniz.Benim yaptığım gibi uç kısımları çok fazla bastırmadan birleştirirseniz ve de poaça hamurunuz güzelce mayalanmışsa uçları pişince açılıyo ve daha leziz bir görüntü elde ediyosunuz.Afiyet olsun._Firuz_







5 Kasım 2007 Pazartesi

KITIR POĞAÇA

Özellikle, kolay olması ve günlerce tazeliğini koruması sebebiyle çok sevdiğim bir poğaça :)

Malzemeler:
2 çay bardağı yoğurt
1.5 çay bardağı sıvıyağ
120 gr tereyağı (oda ısısında)
1 pk kabartma tozu
1 yumurta (akı hamura,sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
un ( ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edecek kadar)
İç : peynir, maydonoz

Bütün malzemeleri karıştırıp elimize yapışmayana kadar yoğuruyoruz. Cevizden biraz büyük bezeler koparıp ortasını parmağımızla bastırarak iç malzemesini koyuyoruz. Yeniden yuvarlayıp tepsiye diziyoruz. Kabaracaklarını göz önüne alıp biraz aralıklı dizmekte fayda var :) Yumurta sarısı ve 1 çay kaşığı sıvıyağı karıştırıp üzerlerine sürüyoruz ve 160-170 derecedeki fırında üstü kızarana dek pişiriyoruz. _Saniye_

3 Kasım 2007 Cumartesi

VİŞNE KOMPOSTOSU


Yazın derin dondurucuya koyduğum vişneler çok işime yarıyor ,kış boyunca komposto olarak,konsantre içecek olarak yada pasta süslemede kullanabilirsiniz, renginden ve lezzetinden hiçbirşey kaybetmiyor.Vişne kompostosunu ölçülü yapmadım açıkçası.Bir dahaki sefere ölçülerini not edip eklerim buraya.Vişneleri hafif çatlayıncaya kadar suda kaynatıyoruz ve sonra içerisine şeker ekliyoruz.7-8 dk daha kaynatıp içerisine limon sıkıyoruz(rengini koyulaştırıyo)ve bir taşım kaynatıp kapatıyoruz._Firuz_

29 Ekim 2007 Pazartesi

KÖY USULÜ TAVUK


Annemlerde her zaman bu usülle pişer tavuk ve çok beğenilir.Annemin elinin lezzeti geçiyo sanırım tavuğa o yüzden ondaki tadı yakalayamıyorum bir türlü:)Annem tüm tavuğu parçalayıp;sıvıyağda kavurur toz biber atar ve düdüklü tencerede pişirir.Ben 2 kişilik yaptığım için teflonda yaptım ve açtırdığım but etlerini(sarmalık diyolar)kullandım.
malzemeler(2kişilik)
-4-5 adet küçük but yada parçalanmış herhangi bir kemikli tavuk eti
-6-7 adet arpacık soğan(eğer yoksa normal soğan doğrayabilirsiniz)
-2 tatlı kaşığı domates salçası
-1tatlı kaşığı biber salçası
-2tatlı kaşığı toz kırmızı biber
-tuz,karabiber,pulbiber,dilerseniz biraz kekik
-2-3 bardak su(sulu seviyosanız miktarı arttırabilirsiniz)
Tavukları yıkayıp süzüyoruz,teflonda yağ dökmeden kendi suyunda 15-20 dk pişiriyoruz.Sıvı yağını ekliyoruz.toz biberi atıp karıştırıyoruz.Başka bir kapta sıcak suyla salçaları baharatları karıştırıp bu karışımı tavuklara döküyoruz.Yaklaşık yarım saat daha kısık ateşte kaynatıp kapatıyoruz._Firuz_

25 Ekim 2007 Perşembe

ELMALI TART



Tartların her türlüsü makbuldür bizim evde,her çeşidi severek yenir ve ertesi güne kaldığı pek nadirdir:)erikli ,elmalı,şeftalili...Eskiden tereyağ yada margarinle yapardım tartı ;taa ki zeytin ağacının sitesiyle tanışana dek.Artık tartlardada zeytinyağı kullanıyorum ve hem lezzetli hemde içime sinen bir pasta oluyor.Her tartta bu tarifi uyguluyorum ve her seferinde memnun kalıyorum.
malzemeler:
-1 su bardağı yoğurt
-1 su bardağı zeyinyağı
-yarım su bardağı pudra şekeri+1 yemek kaşığı(üzerine)
-1 yemek kaşığı hindistan cevizi
-1 paket vanilya
-yarım paket kabartma tozu
-1 yumurta sarısı(üzerine)
-2,5 bardak un(kıvamına göre unu arttırıp azaltabilirsiniz)
Üst malzemesi:5 elma,ceviz içi,1 tatlı kaşığı tarçın,5 kaşık şeker
Hamur malzemelerini yoğurun,ele yapışmayacak şekilde yumşak bir hamur yapın,diğer yanda elmaları rendeleyip, pişirin şeker tarçın ve cevizle ; ardından soğumaya bırakın.Hamurun 2/3 sini borcama yayın elmalı içi üzerine serin,en son ayırdığımız hamurları çubuk şeklinde uzatarak kafes şeklinde tartın üzerine yayın.Üzerine yumurta sarısı sürüp ;180 derecede pişirin ve soğumadan pudra şekeri serpin.Firuz_


PATATES TOPLARI


Tarifin belli bir ölçüsü yok.Dilediğiniz kadar patatesi haşlıyoruzve eziyoruz;püreyi ısıtıyoruz ve tereyağla karıştırıyoruz.karabiber,tuz,maydonozla yoğuruyoruz.Minik toplar yapın ceviz büyüklüğünde ve ortalarını parmağınızla açın.İçerisine:yoğurt,dereotu,sarımsak,pul biber karışımından doldurun.Dilerseniz topları havuç rendesine yada maydonoza bulayarak renk verebilirsiniz,benim patatesler biraz cıvık olduğu için yapmadım.yoğurdunu bol koymanızı öneriririm._Firuz_

24 Ekim 2007 Çarşamba

PATATES GRATİN

3 orta boy patatesi yaklaşık 6mm kalınlığında halkalar şeklinde dilimliyoruz. Bu halkaları da dörde bölüp teflon bir tava veya tencerede 3 yemek kaşığı kadar sıvıyağda 5 dak kadar karıştıra karıştıra kavuruyoruz, sertliğini tamamen kaybettirmeden.Daha sonra patatesleri borcama koyuyoruz ve beşamel sos hazırlıyoruz. 3 kaşık sıvıyağına 3 kaşık un ekleyip ocakta karıştırıyoruz ve 2 bardak sütü azar azar ekliyoruz. yumuşak kıvamlı bir beşamel olması gerekiyor o yüzden duruma göre daha fazla süt eklenebilir. Beşamele tuz ve bol karabiber ekliyoruz ve yarım bardak kadar su ekleyip karıştırıp patateslerin üzerine döküyoruz. Böylece 200-220 derecedeki fırına sürüyoruz. 10 dak sonra çıkarıp üzerine 1 bardak rendelenmiş kaşar peynirini serpip, tekrardan kaşarlar eriyip renk değiştirene kadar fırında pişiriyoruz.
Gratine damak tadınıza göre mantar, tavuk hatta karnıbahar veya brokoli de ekleyebilirsiniz. Her haliyle çok güzel oluyor. :) _Saniye_

KARNIBAHAR KIZARTMASI

Evde karnıbaharı sevmeyen biri var mı?
Eğer varsa ben sevdirmenin yolunu buldum :) İlk defa Karnıbaharı karışık sebzeli bir yemek dışında tek başına yiyebiliyorum, meğer ne güzel bir sebzeymiş.

Malzemeler:
1 küçük boy Karnıbahar
1 yumurta
1 silme kaşık un
3 yemek kaşığı süt
sıvıyağ
tuz
Yumurta,un,süt ve tuzu bir kapta karıştırıyoruz.Karnıbaharı tanelerine ayırıp sertliği gidene kadar bir süre haşlıyoruz, süzüp kuruluyoruz ve bu karışımın içine atıp iyice karıştırıyoruz.Bir tavada yağı kızdırıp karnıbaharları kızartıyoruz.
_Saniye_

21 Ekim 2007 Pazar

ŞEKERPARE

Tarif Oktay Usta' dan... Resimde rengi açık çıkmış ama altın sarısı oluyorlar :)

Malzemeler: (1 fırın tepsisini tam dolduracak ölçü)
2 yumurta+ 1 yumurta sarısı
1/2 paket yumuşamış margarin (ben tereyağı kullandım)
1/2 su bardağı irmik
1 su bardağı pudra şekeri
2,5-3 bardak kadar un (ele yapışmayacak şekilde yumuşak bir hamur olacak kadar)
1 paket vanilya ve kabartma tozu

Şerbet için:
3,5 bardak su
3.5 bardak toz şeker
1 dilim limon

Tereyağını ve 2 yumurtayı karıştırıyoruz, şekeri ve vanilyayı ilave ediyoruz. İrmik, un ve kabartma tozunu da ekleyip yumuşak bi hamur elde ediyoruz. Fırın tepsisini yağlıyoruz, Hamurdan küçük parçalar alıp yuvarlak şekil verip tepsiye diziyoruz, oldukça küçük olmasına dikkat etmek lazım benim ilk denememde bayağı büyük şekerpareler çıktı ortaya çünkü çok kabarıyorlar :) Her birinin üstüne tercihe göre fındık veya ceviz koyup bastırıyoruz. 1 yumurta sarısına çok az yağ ekleyip karıştırıyoruz ve fırça ile şekerparelerin üzerine sürüyoruz. Tepsiyi 170 derecedeki fırında pişiriyoruz. O pişerken su, şeker ve su ile şerbetimizi hazırlıyoruz, içine limon dilimini de atıp yeterli süre kaynatıyoruz. Şekerpareler fırından çıkınca ateşten aldığımız sıcak şerbeti üzerlerine gezdirerek döküyoruz ve başka bir tepsiyle tepsinin üzerini örtüyoruz.
_Saniye_

18 Ekim 2007 Perşembe

FIRINDA KARIŞIK SEBZE

Ramazanda annemle birlikte yaptığımız ve tadına doyamadığımız bi yemek. Hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli.. Biz bu defa koymadık ama tavuk eti ekleyerek de deneyebilirsiniz çok yakışıyor..

Malzemeler:

Brokoli
Karnıbahar
Havuç
Kırmızı Biber
Patates
Soğan
Pirinç
Miktar yazmadım çünkü tamamen isteğe bağlı, belli bir oran yok.
Bütün sebzelerimizi iyice yıkayıp ve iri iri doğrayıp düdüklünün buhar sepetine koyuyoruz. (Eğer sepetiniz yoksa direk suda da haşlayabilirsiniz) Düdüklünün altına 2 bardak kadar su koymanız yeterli, su kaynamaya başlayınca düdüklünün kapağını kapatıyoruz ve sadece 5 dak buharda pişiriyoruz. Kapağını açtığınızda sebzeler hala renklerini kaybetmemiş oluyor :)
Sebzeleri bir fırın kabına boşaltıyoruz ve un, yağ ve süt ile Beşamel sos hazırlıyoruz. Miktar yine tercihe göre yapılabilir ancak yağ ve un miktarını eşit tutmak şart. Bir kasede biraz zeytinyağı, biraz su,tuz ve tuzotu karıştırıp sebzelerin üzerine döküp hafifçe karıştırıyoruz ve ardından beşamel sosu ekliyoruz. 200-220 derecedeki ısıtılmış fırına sürüyoruz ve 10 dakika sonra fırının kapağını açıp rendelenmiş kaşar serpiyoruz üzerine. Kaşarlar renk değiştirince fırından çıkarıyoruz. _Saniye_

17 Ekim 2007 Çarşamba

ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KEK




Klasik kek tarifi aslında ama yinede bilmeyen olabilir diye yazmak istedim.....................................................................................
1 bardak süt
yarım bardaktan biraz fazla sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yumurta
1 bardak şeker(ben +3 kaşık koyuyorum)
yeterince un
yarım bardak çekirdeksiz kuru üzüm
yarım bardak ceviz
Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın,sıvıyağ ve sütü ekleyin,kabartma tozu un ve vanilyayı elekte eleyerek karışıma ekleyin.Ben kekleri normalden daha cıvık yapıyorum tane tane olması için.En son üzüm ve cevizi ekleyip;yağlayıp unladığınız yaklaşık 28 cm lik kalıba dökün.Ben büyük kalıp kullandığım için ölçüleri biraz arttırdım._Firuz_

ELMALI KURABİYE


(yaklaşık 25-30 adet kurabiye çıkıyor)

Çocukluğumun kurabiyesi:)Yıllardır severek yaptığım ve yediğim elmalı kurabiyeyi birde nişasta ekleyerek denedim ve çok memnun kaldım.(Mutfak güncesinin tarifini uyguladım)Tarife burdan ulaşabilirsiniz:http://mutfakguncesi.blogspot.com/2006/03/elmali-kurabiye.html

8 Ekim 2007 Pazartesi

KADİR GECESİ VE PİŞİ

Bin aydan hayırlı olan bu geceyi ihya etmek, insan için ne büyük bir mazhariyettir, ne büyük mutluluktur.O gece; müminler için baştan sona kadar selamdır, hayırdır, berekettir. Ne mutlu bu geceye kavuşup ihya edebilenlere!Geceniz mübarek olsun...

5 bardak un
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tutam çörek otu
yarım çay bardağı sıvıyağ(isteğe bağlı)
tuz
yeterince yoğurt
bütün malzemeyi karıştırın;yoğurtla yoğurun(su kullanmadan) oklavayla açın ister peynir koyup kapatıp; isterseniz sade olarak kızartın._Firuz_

4 Ekim 2007 Perşembe

LAHANA SARMASI


Malzemeler:
Orta boy lahana
2 adet kuru soğan
2 adet sivribiber
2 diş sarımsak
2 domates
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
yarım su bardağı zeytinyağı
kırmızı toz biber,karabiber,tuz ve tuzot
öncelikle lahanayı yapraklarına ayırıp yıkıyoruz. büyük bi tencerede bol suda haşlıyoruz. O haşlanırken iç harcını hazırlıyoruz, Zeytinyağında önce soğanı biraz kavuruyoruz ve biberleri,sarımsağı ekliyoruz.Kabukları soyulmuş ve minik minik doğranmış domatesleri ve salçayı ekliyoruz.Ardından 2 bardak yıkanmış pirinci de ekleyip bir süre kavurduktan sonra 2 su bardağı su ve baharatları ekleyerek tencerenin kapağını kapatıyoruz, harcın çok az miktarda suyu kaldığında ocağın altını kapatıyoruz. Lahanaların fazla haşlanmamasına dikkat etmeliyiz yoksa sararken dağılıyor. Hazırladığımız harcı lahanaların içine sarıyoruz ve altına mutlaka bir sıra lahana serilmiş olan tencereye dik duracak şekilde diziyoruz.O tabandaki lahanalar sarılmış lahanların tencerenin dibine tutmasını engelliyor.Hepsini dizdikten sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağı en kısık ateşe alıyoruz, lahanalar kendi suyunu veriyor ve bir süre o suyla pişiyor, arada bir kontrol edip suyunu çektiğinde 1 bardak hatta daha az su ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. İstediğimiz kıvama gelince ocağı kapatıyoruz.
_Saniye_

2 Ekim 2007 Salı

GÖRMEZDEN GELMEYELİM


Kokoş magazin programlarının,her bölümünde adrenalin salgıladığımız kıytırık dizilerin hipnozunda kalıp,ayakta uyuyan android bir topluma dönüştüğümüz şu günlerde; hiç olmassa 12 ayın 1 ayı uyanalım ve sahip olduklarımıza şükredip onları paylaşalım...

29 Eylül 2007 Cumartesi

KIZIMIN PASTASI :)

Kızım Nehir oyun hamuruyla oynamayı çok seviyor. Ve geçenlerde ilginç tasarımlarına bir yenisini ekledi. Bu bir doğumgünü pastası, üstünde uzananlar ise mumlar, onları ben üfledim :) Anne nolur bu pastayı bilgisayara koy dedi ben de koyuyorum :)

SAKSI KÖFTE ve PATATES PÜRESİ


Yine uzun zamandır bekleyen bi tarif, yazmaya fırsatım olmamıştı, hem görüntüsü hem tadı gerçekten çok güzel oluyor, özellikle patates püresiyle birlikte yemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

500 gr kıyma

1 yumurta

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 su bardağından biraz az kuru ekmek rendesi

1 küçük soğan

3-4 dal maydanoz

karabiber,kırmızı toz biber, çok az pulbiber,kimyon,tuz ve kekik

1 büyük boy konserve garnitür

1 avuç mısır

3/4 su bardağı rendelenmiş kaşar



köfte malzemelerini bir kapta iyice yoğuruyoruz. İsteğe göre minik veya bir kişiyi doyuracak büyüklükte kase şekli veriyoruz köftelere, aslında bir kasenin içinde şekil verebilirsiniz ama ben elimle şekil verdim, daha kolay geldi. Daha sonra garnitürü ve mısırları bir süzgeçte yıkayıp köftelerin içine dolduruyoruz ve fırına sürüyoruz, yaklaşık 200-220 derece uygun. Pişmeye yakın üzerlerine kaşarları serpip, kaşarlar eriyene kadar fırında bırakıyoruz.



Patates püresi:


3 adet orta boy patates

2 dolu yemek kaşığı tereyağı

yeterince tuz

karabiber


Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyuyoruz, sıcakken iyice ezip püre haline getiriyoruz,ve bir tencere veya tavaya alıp ocağa koyuyoruz, tereyağını ve tuzu ekliyoruz, 1 bardak süt ekleyip iyice karıştırıyoruz, kıvamına göre azar azar süt ekliyoruz istediğimiz kıvama gelene kadar. servis ederken üzerine mutlaka karabiber serpin. patates püresinin olmazsa olmazı o. :) _Saniye_

28 Eylül 2007 Cuma

UMRE

Sevinç ve hüznü bir arada yaşıyorum bugün. Eşimi umreye yolcu ediyoruz...

27 Eylül 2007 Perşembe

KEŞKEK(YAHNİLİ KEŞKEK)

Keşkek 2 türlü yapılır bizim düğünlerde;bi tanesi mısır dövmesiyle yapılır diğeride buğdayla,en sık yapılan mısır dövmesiyle yapılandır ve düğünlerde hem yahnilisi hemde yoğurtlusu yapılır.Büyük kazanlarda pişer.Bu taraflarda çok beğenilen bir yemektir.Aslında pek çok yörede yapılıyo ama değişik uygulama şekilleri var sanırım,mesela bazı yerlerde didiklenen eti direk buğdaya katıp sossuz servis ediyolar,nasıl olursa olsun;her şekliyle lezzetli bir yemek:)
Malzemeler:
-2 su bardağı buğday(1 gece önceden ıslatılmış)
-250 gr kapamalık kuzu
-domates salçası
-biber salçası
-tereyağ
-6 adet kuru soğan
-9/10 tane top karabiber

İlk olarak eti düdüklüde 1 soyulmuş bütün soğanla ve karabiberlerle iyice haşlıyoruz,etleri çıkartıp (karabiberlerinide çıkartın ve atın artık lezzetini vermiş oluyo ete ve suya)suyuna bir gece önceden ısladığımız buğdayları atıp onlarıda iyice pişiriyoruz.etleri didikliyoruz.başka bir tencere yada tavada iri ve uzunlamasına dilimlediğimiz soğanları kavuruyoruz(yahninin özelliği soğanının bol olması)salçasını katıyoruz,ardından didiklediğimiz etleri ilave edip biraz döndürdükten sonra 1 bardak kadar su ilave edip 5 dk kaynatıyoruz.Diğer taraftan buğday iyice suyunu çekmiş halde oluyo ocaktan aldığımızda ve içerisine tereyağ atıp sıcağıyla karıştırarak eritiyoruz.Servis yaparken tabağa önce buğdayı sonra suyuyla birlikte yahniyi katıp servis yapıyoruz._Firuz_

26 Eylül 2007 Çarşamba

RULO MUHALLEBİ(ÇİKOLATALI SARAY LOKUMU)





Misafirleriniz için mükemmel bi tarif;hem pratik hem leziz tavsiye ederim:)

Malzemeler:(4 kişilik)

muhallebisi için:

-3 bardak süt

-3 kaşık un

-8/9 kaşık şeker(miktarını tadına bakarak ayarlayabilirsiniz zevkinize göre;ben şekerli sevdiğim için fazla koymuş olabilirm:)

-3 kaşık kakao

-80 gr herhangi bir çikolata(ben bitter kullandım ama sütlü çikolatada olabilir)

-1 paket vanilya


-1 paket krem şantiyi yarım bardak sütle hazırlayın daha koyu bir kıvam olması için


muhallebi malzemelerinin hepsini tencereye alın ve orta ateşte kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın kaynadıktan 2/3 dk sonra ocaktan alın

25*40 ebatında bir tepsinin altına hindistan cevizi,fındık yada antep fıstığı serpin üzerine muhallebiyi dökün ; yaklaşık yarım santim kalınlığında olacak şekilde yayın. Üzerine hazırladığınız krem şantiyi yayın ve buzdolabına kaldırın,1-2 saat buzdolabında kalmasında fayda var,çıkarttığınız tepsiyi şekildeki gibi önce 4 e sonra 3 e bölün ince uzun 12 adet dilim çıkacak.Spatula yardımıyla rulo yapın(ben ruloları servisten önce yapıyorum , zaten rulonun yapımı çok basit zaman almıyo)üzerine tekrar hindistan cevizi serpebilirsiniz.Afiyet olsun.._Firuz_










small business home business
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE