14 Ekim 2008 Salı

ELBASAN TAVA







Yıllardır yemek sitelerinde resimlerini görüp iç geçirdiğim bir yemeği nihayet soframla ve midemle buluşturdum:) Anlatılmaz güzellikte bir lezzet ,tam eşimin ve benim yemek zevkimize hitab eden bir karışım.Pek düzgün servis edemedim her zamanki gibi zamanla yarışıyodum :)Neyse fazla uzatmadan tarife geçeyim;


500 gr kuzu kuşbaşı


3 adet havuç


2 adet küçük boy patates


2 adet küçük yada 1 büyük soğan


bezelye(evde yoktu eklemedim ama bir dahaki sefere ekliyeceğim)


baharat




sosu:1 su bardağı yoğurt


3 kaşık un


2 yumurta


üzeri için kaşar peyniri dilimleri




Eti haşlıyoruz.Tavada soğanları kavurup süzdüğümüz eti ilave ediyoruz.Havuç ve patatesi ekleyip biraz çeviriyoruz.Eti haşladığımız suyu tavaya malzemeleri bir parmak geçecek şekiilde döküyoruz,haşlanmış bezelyeyi, tuzunu karabiberni katıp havuç patates yumşayana kadar pişiriyoruz.Ocağı kapatıp sebzeli eti suyunu( eğer varsa)süzüp borcam yada fırın kabına alıyoruz.Başka bir kapta yoğurt ,un ve yumurtayı çırpıp fırın kabındaki etl sebzenin üzerine döküyoruz.En üst kısıma kaşar dilimlerini dizip 175 derecede kaşarlar kızarana kadar pişiriyoruz._Firuz_


6 Ekim 2008 Pazartesi

YOĞURTLU KÖFTE




Ablamla beraber sık sık yaptığımız bir yemek bu ;hazır kızımda uyumuşken yazayım hemen.Tek kelimeyle harika bir lezzet ,yoğurt salçalı sos ikilisinin yakışmadığı bir yemek yoktur heralde...

köftesi:

yarım kilo kıyma

yaklaşık yarım su bardağı un(az az ilave edin sert olacağını düşünürsenz hepsini katmayın)

1 adet büyük soğan (rondodan geçiriyorum, suyunu süzüyorum)

1 yumurta

2 kaşık yoğurt

karabiber

kırmızı toz biber

tuz


sos için:1 kaşık domates salçası,yaklaşık 1 bardak su(ölçüsünü tamamen salladım hiç ölçmedim :)

tereyağ


sarımsaklı yoğurt


köfte malzemelerini yoğurup ince uzun inegöl köfte tarzı şekil veriyoruz ve kızartıyoruz( benim köfteler tombul köfte oldu iftara yetişmek üzere yuvarlandı)

sosu pişiriyoruz ve servis yapmak üzere tabağa aldığımız köftenin üzerine biraz sos döküyoruz.Sosun üzerine sarımsaklı yoğurt döküyoruz ,en üst kısmada tekrar sos döküp afiyetle yiyoruz.Eğer benim gibi bol soslu seviyorsanız resimde görüldüğü üzere sulu yemek gibi yiyebilirsiniz:)_Firuz_










Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE