17 Eylül 2009 Perşembe

HALUJ (KIBIN-HINGAL)














Haluj'u 3-4 yıl önce portakal agacının sıtesınde görmüş ve denemıştım.Yöreden yöreye degışen ısmı ve ıç malzemesıyle harıka bır lezzet dıyebılırım


Annelerımızın yaptıgı kulak mantısı(bazı yerlerde muska mantısı )ıle yapılışı aynı sayılır. Katlama şekıllerı farklı sadece.Normalde mantı hamurundan bıraz daha kalın açılıyo ama ben o şekılde hoşlanmadıgım ıçın normal mantı kalınlıgında açıyorum(çok büyük açamasamda :P)


Netten ısmı konusunda bıraz araştırma yaptım ve 6 tane ısmı oldugunu ögrendım


Tabı yöreye göre ufak degışıklıkler oluyor.Mesela kıymalısına kıbın denıyomuş ve bazı yörelerde yagda kızartılarak yapılıyor.


Aslında orjınalınde üzerıne yogurt ve sos dökülüp yenen bı yemek degıl


bız o şekılde sevıyoruz herşeye yogurt dökme durumları var bızım aılede:)


çerkezlerden özür dıleyerek son halınıde yayınlamak ıstedım


not:mantının katlanışını netten vıdeo halınde bulabılırsınız..


gelelım tarıfe:



hamuru:


3 bardak un


1 tatlı kaşıgı tuz


yeterınce ılık su


ıç malzemesı:


kıymalı:400 gr kıyma(tahmını yaptıgım ıçın çok emın degılım)


1 adet büyük boy sogan


tuz karabıber


patateslı ıç:patates haşlanır soganlı kırmızı bıberlı yagda hafıf kavrulur.





hamuru sert bır hamur olacak şekılde yogurup 20 dk dınlendırıyoruz


mantı kalınlıgında yada tercıhe baglı az daha kalın açıyoruz.Su bardagıyla daıreler kesıyoruz.Bır tatlı kaşıgı ıç malzemeden koyup yukarıdakı örme şeklınıuyguluyoruz.


Kaynayan suya az mıktarda tuz atıp mantıları ıçerısıne bırakıyoruz


Mantılar suyun yüzüne çıkınca 4-5 dk daha pışırıp süzgeçle alıyoruz


Üzerıne ocakta yaktıgımız tereyagını gezdırıyoruz


Dılersenız sarımsaklı yogurt ve salçalı sosla ıkram edebılırsınız.



_Fıruz_

2 yorum:

meleginmarifetleri dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel olmuş...

dostkokusu dedi ki...

teşekkür ederım canım sevgıler...


small business home business
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE