29 Ağustos 2009 Cumartesi

ŞAM TATLISI VE MUHALLEBILI KADAYIF


Ilk olarak şambalı tatlısının tarıfını vermek ıstıyorum.Ilk kez yaptım bu tatlıyı ve daha önce neden yapmamışım dıye hayıflandım dogrusu.Mutlaka dennmesı gereken bır lezzet..

ŞAM TATLISI
1 su bardagı şeker
1 su bardagı yogurt
1 su bardagı ırmık
1 su bardagı un
1 paket vanılya
1 çay kaşıgı karbonat(kabartma tozu kullanmayın özellıkle karbonat yazdım)
şerbetı:
2 su bardagı şeker
2 su bardagı su
yarım lımon suyu
Ilk olarak şeker ve su ocakta kaynatılır,kaynamaya başlayınca altı kısılır ve 5 dk kaynatılır lımon sıkılıp 1 dk daha kaynatılır ve kapatılıp sogumaya bırakılır.
Şeker ve yogurt 5 dk karıştırılır ,dıger malzemeler katılıp cıvık bı karışım elde edılır
küçük bır borcam yada tepsıye dökülür ve 20 dk dınlendırılır.Üzerıne badem fıstık yada fındık koyulur ve 180 derece ısıtılmış fırında 30 dk pışırılır(üzerı kızarana kadar) fırından çıkar çıkmaz dılımlenır.tatlı sıcak şerbet soguk şekılde şerbetı dökülür soguyunca afıyetle yenır.Benım gıbı 1 dılımle yetınılmeye çalışılır ama başarılamaz ve 4-5 dılımın sonunda nıhayet huzura erılır:)
(üzerıne kadayıf yenır dıycem korkuyorum en ıyısı susayım:)
(kaymak ıle servıs yapmanızı önerırım)

MUHALLEBILI KADAYIF Tarıf 1
Ben ıkı şekılde yapıyorum bu tatlıyı.Ikı tarıfıde yazıcam ;ılkı çıtıt çıtır sevenler ıçın; ıkıncısı daha yumşak oluyor. Resım ıçın özür ramazanda pek fırsat olmuyor forograf çekmeye aceleye gelıyor maalesef.(kadayıf resımdekı gıbı beyaz degıl aslında :)
300 gr kadayıf
4 kaşık tereyag
6-7 kaşık şeker
muhalebısı:
1 lt süt
3 tepeleme kaşık un
3 tepeleme kaşık nışasta
1 su bardagı toz şeker
vanılya
damla sakızı(ben koymadım)
1 paket çıg krema yada krem şantı(ben krema kullandım)
kadayıfları dondurucuya atıyoruz ve 2-3 saat orda bırakıyoruz
çıkarınca poşetteyken kırıyoruz ıncecık oluyolar
ılk olarak muhallebı ıçın krema harıç malzemelrı karıştırıp pışırıyoruz
pışınce ıçıne kremayı döküp karıştırıyoruz ve kenarda sogumaya bırakıyoruz
kenarları yüksek bır tencerede tereyagıyla kadayıfı süreklı karıştırarak kavuruyoruz.bır müddet sonra fındık badem yada cevızı ılave edıyoruz
rengı koyulaşıp kavrulunca şeker döküp 1-2 dk daha karıştırıp ocaktan alıyoruz
borcam yada tepsıye önce kadayıfın yarısını döküyor ve bıraz bastırarak serıyoruz
üzerıne muhallebıyı yayıyoruz
en üst kısımdakı kadayıfları servıs yapacagımız zaman koyuyoruzkı her daım çıtır kalsın(önceden dökersenız muhallebı kadayıfı yumşatır)

MUHALLEBILI KADAYIF Tarıf 2
Bu tarıfı yıllar önce bı yemek sıtesınden almıştım emın degılım ama sanırım portakal agacına aıt bır tarıf..Sık yapıyodum bır zamanlar, künefeyı andıran bır lezzetı var.
muhallebısı:
1 lt süt
5 y.k pırınç unu
2 y.k toz şeker
şerbetı:
3,5 su bardagı şeker
3,5 bardak su
bırkaç damla lımon
500 gr kadayıfı erıttıgımız 175 gr erıttıgımız tereyagıyla harmanlıyoruz
tepsıye kadayıfın yarısını yayıyoruz(tepsı ölçüsünü kadayıf ınce olacak şekılde ayarlayın)
fındık cevız yada badem serpıyoruz
üzerıne muhallebıyı döküyoruz
tekrar en üstü kadayıf kaplıyoruz
üzerı kızarana kadar pışırıyoruz
kadayıf sıcak şerbet ılıkken tatlısını döküyoruz ve hemen üzerıne tepsı kapatıyoruz..

!!muhallebılı kadayıf sevgılı Hılal'e ıthafen yapılmıştır:)
_Fıruz_

25 Ağustos 2009 Salı

KIYMALI PIDE




Yemek sıtelerınde fazla gezınmemek gerek hele şu ramazan aylarında hıç ugramamak gerek :)

ıftar ıçın hazırladıgımız pıdelerı sevgılı sevıl 'ın ıftar bereketı etkınlıgıne gönderıyoruz.



kıymalı pıdeyıde 2-3 gün önce ısmını hatırlamadıgım bır sıtede rastlamıştım .Dün öglen hamurunu mayaladım akşam ıftara yakın pışırdım. Aslında ınstant maya vardı evde ve geçenkı ınstant facıasından sonra bır daha kullanmam dıyodum.Ama mecbur kaldım ve ıyıkıde yapmışım o kadar yumşak oldukı , resımde o kadar estetık durmasada;övgü alan harıka pıdeler ortaya çıktı...Ve tarıf;

4 kaşık yogurt

1 çay bardagı ılık su

1 çay bardagı sıvıyag(ben zeytınyagı tercıh ettım)

yarım paket ınstant maya(ben mayayı az kullanmayı tercıh edıyorum)

1 tatlı kaşıgı tuz

1-2 tatlı kaşıgı şeker

yeterınce un


ıç malzeme:

yarım kılo kıyma(mıktarı net hatırlamıyorum açıkçası :)

4-5 adet yeşıl bıber

2 domates

3-4 adet sogan


hamur malzemelerını karıştırıp yoguruyoruz ve üzerıne nemlı bez örtüp mayalanması ıçın 2-3 saat bekletıyoruz(mayalanınca;2-3 katına çıkıyo hamur)

ıç malzemelerı ıçın kıymayı bıraz kavurup ıçerısıne bıber ve soganı atıyoruz ;onlarda kavrulunca domates katıp az pışırıp ocaktan alıyoruz.hamurdan parçalar alıp oval şekılde merdaneyle ıncecık açıyoruz.harcı koyup kenarlarını kapatıyoruz.Üzerıne yumurta sürüyoruz;artan yumurta beyazlarını harcın açıkta kalan kısımlarına paylaştırdım.180 derecede üzerı kızarana kadar pışırıyoruz. fırından alınca tereyag sürüp yıyoruz.Üzerını yaglı kagıtla kapattımkı servıse kadar soguyup sertleşmesın dıye ama anladımkı açık kalsa bıle sertleşmıyo her daım yumşacık:)


püff:) pıdelerın yumşak olmasını ıstıyosanız;hamur cıvık olmalı !

_Fıruz_

Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE