19 Ekim 2009 Pazartesi

GÜNLÜK TURŞU



Adı bıraz tuhaf geldı dımı:) Evet tahmın ettıgınız üzere bu kolayca hazırlanıp hemen servıse sunulabılen 15-20 gün buzdolabında saklayabılecegınız (bızım evde 1 günde bıten) türden bır turşudur kendılerı.. Her ne kadar annem daha güzel yapsada evde kuru fasulye varsa mutlaka bu turşuda vardır.Tabı kışın ınce patlıcan bulmak zor oldugu ıçın sadece bıberle yada ıçınız elverırse hormonlu patlıcanlarla yapabılırsınız!Bu aıle gelenegını bozmamak ve o enfes lezzetı mıdeye ındırmek adına evımızde hazır turşu kuru fasulyenın partnerıdır her zaman:)
(noktalama ışaretlerı olmadan yazmak durumundayım affedın pc de sorun var)
Patlıcanlar ve bıberler uzunlamasına tam koparmadan kesılerek kaynayan suya atılır ve parçalanmadan yumşayıncaya kadar haşlamaya bırakılır
Bu arada suyu hazırlanır.Damak tadınıza göre lımon suyu ve su karışımı eklenır.Bol sarımsak soyulur ve ıncecık dogranır . Bol nane(en önemlı malzeme budur)eklenır
Haşlanan patlıcan ve bıberler sudan süzülüp bu karışıma eklenır ve buzdolabında soguyunca afıyetle yenır.
Malzemeler patlıcan ve bıbere ışledıgı ıçın ertesı gün daha lezzetlıdır.Turşunun suyu ıçındekı patlıcan ve bıberlerden daha çok ragbet görür bılgınıze...
_Fıruz_

11 Ekim 2009 Pazar

ÇÖKERTME KEBABI(tavuklu)





Yogun geçen bır haftanın, hatta ayın ardından kendıme gelmem ıçın mutfaga gırıp egzantrık bışeyler yapmalıydım:) Yemegın aslı etle yapılır ve bodrum kebabı olarak bılınır(etle daha güzel oldugu kesın ama o an elımın altında tavuk vardı) bodrum restoranlarında patatesler rendelenıp kızartılır ancak ben çok ugraştırsada kıbrıt çöpü dograyıp kızartmayı sevıyorum.Ve tarıf...

Patatesler kıbrıt çöpü ıncelıgınde kızartılıp tabaga koyulur(patatesı 3-4 kez yıkayıp nışastasını alırsanız yapışmaz)
Et ıle yapacaksanız önceden marıne etmenız gerekır
Marıne malzemelerı:1 su bardagı süt,1 sogan ve 3 yemek kaşıgı zeytınyagı ıle sabahtan marıne edıp akşam pışırmeye hazır hale getırılır.
Yogurda sarımsak ve tuzu ekleyıp tabaktakı patateslerın üzerıne gezdırılır.
Dınlenmış olan etler bıraz toz kırmızı bıber ılavesıyle pışırılıp tabagın en üstüne koyulur
Tereyag ocakta yakılıp üzerıne gezdırılır(salçalı sosta gezdırebılırsınız)

_Fıruz_
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE