12 Aralık 2007 Çarşamba

GÖLEVEZ

Gölevez;patates yada kerevize benzeyen bol miktarda potasyum barındıran,Türkiye'de sadece Alanya,Anamur,Bozyazı taraflarında yetişen bir bitkidir.Sürekli yağmurların ve yüksek sıcaklığın hakim olduğu subtropik bölgelerde gölevez sulama gerektirmeden kendiliğinden yetişir. Küçük olanlarına fili denir ve haşlanıp sumak ,limon ve tuz ilavesiyle yenir.Yumrularındanda yemek yapılır.Gölevez bitkisi Türkiye'de yerel tüketimin yanı sıra Kıbrıs ve İngiltere'ye ihraç edilmektedir. Dünya üzerinde 43 devlette yaygın olarak üretilen gölevezin Dünya üretimi 5.695.000 ton olup Türkiye üretimi ise 1.000 tondur. Bu kısa tanıtımın ardından yemeğin tarifine geçelim.Esasında patates yemeğinden farklı değil pişirme tekniği.
Gölevezin kabuğunu soyuyoruz,ardından patates gibi keserek değilde bıçağın ucuyla kırarak doğruyoruz(anlatması güç:)Bir miktar eti tencerede biraz pişiriyoruz,soğanları atıyoruz;soğanlar sararınca 2 diş sarımsak doğruyoruz biraz çeviriyoruz ve biber salçası,domates salçası ilave edipgölevezlerimizi atıyoruz.5dk döndürüp suyunu ilave ediyoruz.Düdüklü tencerede 10 dk pişiriyoruz. Limon sıkarak yemenizi öneririm. _Firuz_



3 yorum:

Firuze&Saniye dedi ki...

gölevezi merakla bekliyordum. Buralarda bulma şansımız yok ama belki birgün oralarda yeriz :) Saniye

Firuze&Saniye dedi ki...

İnşallah canım yaa,sen gel yeterki:)

beste dedi ki...

ee bende gelsem olmazmı:)??? bu deneme yorumu ayrıca..eğer çıkarsa devamı gelicek.sevgiler..

Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE