25 Aralık 2007 Salı

TAVUKLU MAKARNA SALATASI

Bayağıdır yazılmayı bekleyen bir tarif daha. Çok severek yediğimiz bir salatadır kendisi...

Malzemeler:
2 parça tavuk göğsü (fileto)
1 paket renkli burgu makarna
Marul (tercihen aysberg)
taze soğan
Maydanoz
Elma sirkesi
Mayonez
Yoğurt
sıvıyağ
tuz

Tavuk göğsünü haşlıyoruz ve sudan alıp soğumaya bırakıyoruz. Onun suyunda makarnayı haşlıyoruz. Bu arada yeşillikleri doğruyoruz ve tavuk göğsünü didikliyoruz. Makarna haşlandıktan sonra eğer kalmışsa suyunu süzüp didiklenmiş tavuk göğsüyle karıştırıyoruz. Makarna tamamen soğuyunca yeşillikleri de ekliyoruz. 2 dolu kaşık mayonez ve 2 kaşık yoğurdu ekliyoruz.Yoğurdun susuz sert kısmından koymakta fayda var. Biraz elma sirkesi gezdiriyoruz. Ölçmedim ama 2 kaşık kadar yeterli fazlası hoş olmuyor. Biraz da sıvıyağ ve tuz gezdirip iyice karıştırıyoruz. _Saniye_

19 Aralık 2007 Çarşamba

KURBAN BAYRAMI

Bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinlendiği günlerdir. Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları günlerdir. Bayramlar, milli ve dini duyguların,inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir. Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu nice bayramlar geçirmek dileğiyle, KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN !

14 Aralık 2007 Cuma

TAHİNLİ KURABİYE

Ağızda dağılan helva lezzetinde kurabiyeler damak tadınıza uyuyorsa kesinlikle bu kurabiyeyi tavsiye ederim.
malzemeler:
1 su bardağı tahin
1 su bardağı şeker
1 çay bardağından biraz az sıvıyağ
1 yumurta sarısı(beyazı üzeri için ayrılacak)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
ceviz
yeterince un

tahin,şeker,yumurta sarısı,sıvıyağ,kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıp unla yoğuruyoruz,hamur çok yumşak olmuyo zaten; biraz sert olacak ama şekil alacak kıvamda un ekleyip yoğuruyoruz. yuvarlayıp;önce yumurta akına sonra kırılmış cevize batırıp yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz.180 derecede üzeri hafif kızarana dek pişiriyoruz. _Firuz_

13 Aralık 2007 Perşembe

GS ' LI MİNİ PASTA

İlk şeker hamuru kaplamalı pastamı nihayet yaptım. Ama büyük bir pastada denemeye cesaret edemediğim için minik yaptım. Beşiktaşlı olmama rağmen eşimi ve kızımı sevindirmek için sarı kırmızı renkleri kullandım... :)


Pastanın pandispanyasını sevgili burcunun aşağıdaki linkteki tarifiyle yaptım ama pastalarım minik olacağı için ölçüleri hep yarım kullandım : http://pastaci.blogspot.com/2006/10/pasta-kilavuz-temeller-2-klasik-pasta.html Hamuru fırına dayanıklı kaselere döktüm , 5 kase pandispanya çıktı. Çok da güzel kabardılar. Tadıysa zaten muhteşem, içindeki çikolata mis gibi kokuyor fırından çıkınca.
Kreması için Dr. Oetker' in vanilyalı pasta kremasını kullandım. Çok pratik oldu sadece çok az tereyağı ve 1 bardak süt ekleyip çırptım.
Pandispanyaları bir gün önceden yapıp buzdolabında beklettim. Sonra ortalarından kesip ikiye böldüm ve muz dilimleri dizdim. Üzerine bolca krema sürüp diğer pandispanya parçasını üzerine kapattım ve tüm pastanın etrafına yine kremadan sürdüm. Pastaları buzdolabına kaldırdım ve bu arada hazır aldığım beyaz şeker hamurunu iyice yoğurdum . 1 büyük parça ve 2 küçük küçük parçaya böldüm. büyük olanını beyaz bıraktım diğerlerinden birini kırmızı gıda boyasıyla diğerini ise sarı gıda boyasıyla renklendirdim.
Beyaz hamuru merdaneyle incecik açtım ve pastanın üzerine serip spatulayla düzledim. Altta artan parçalarını dikkatlice kestim. Sarı ve kırmızı hamurları ise süsleme için kullandım. Kurdelam maalesef düzgün olmadı çünkü içine kalıp koyup dolapta bekletmeye vaktim kalmamıştı :) _Saniye_

12 Aralık 2007 Çarşamba

RULO BÖREK

Bu böreği uzun zamandır denemek istiyordum,ama bir türlü fırsat bulamamıştım;kısmet bu güneymiş:)Nette pek çok tarif var rulo böreğe dair.Ben o pek çok tarifi harmanlayıp tam damak tadımıza uyan bir börek yaptım diyebilirim:)Gelelim tarife;
malzemeler:
3 adet yufka
100 gr kıyma
3 adet patates(miktarı siz ayarlayın,benim patateslerim büyük değildi)
zeytinyağ
1 adet yumurta sarısı
rende kaşar
1 bardak süt
yarım kaşık tereyağ
maydonoz
karabiber
susam

İlk olarak patatesleri haşlayıp eziyoruz,sıcakken içerisine 1 bardak süt ,yarım kaşık tereyağ ve karabiber ilave edip kenara koyuyoruz.(sütü iyice çekmesini sağlıyoruz,eğer soğumuşsa ocakta ısıtarak çektirebiliriz)Kıymamızı ocakta kavuruyoruz ve patatesli karışımla harmanlayıp karıştırıyoruz.Kıyılmış maydonozları ilave edip ılıması için kenara koyuyoruz.

Bir tane yufkayı tezgaha seriyoruz.Üzerine su ve yağ karışımından fırça yardımıyla sürüyoruz.Ardından üzerine diğer yufkayı serip yine yağ ve su karışımını sürüp 3. yufkayı kapatıyoruz,yine karışımı sürdükten sonra;hazırladığımız patatesli kıymalı içimizi 3. yufkanın üzerine her yerini kaplayacak şekilde yayıyoruz ve tümünü rulo yapıyoruz(kenarları içe doğru kıvırararak)Ruloyu buzdolabında en az 1 saat bekletiyoruz;hatta 1 gece önceden yaparsanız daha güzel oluyor.Bu haliyle derin dondurucunuzda uzun süre saklayabilirsiniz.Dolaptan çıkarttığınız ruloyu 1-1,5 cm kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye yerleştiriyoruz.Üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz.185 derecede üzei hafif kızarana kadar pişiriyoruz,pişmesine 10 dk kala üzerine rendelediğimiz kaşarları serpiyoruz(ben ilk başta uyguladığım için bu işlemi tepsiye aktı ve bazı yerleri yapıştı:)Ufak bir hatırlatma:bu börek kıymalı olduğu için sıcak servis edilmelidir. _Firuz_

GÖLEVEZ

Gölevez;patates yada kerevize benzeyen bol miktarda potasyum barındıran,Türkiye'de sadece Alanya,Anamur,Bozyazı taraflarında yetişen bir bitkidir.Sürekli yağmurların ve yüksek sıcaklığın hakim olduğu subtropik bölgelerde gölevez sulama gerektirmeden kendiliğinden yetişir. Küçük olanlarına fili denir ve haşlanıp sumak ,limon ve tuz ilavesiyle yenir.Yumrularındanda yemek yapılır.Gölevez bitkisi Türkiye'de yerel tüketimin yanı sıra Kıbrıs ve İngiltere'ye ihraç edilmektedir. Dünya üzerinde 43 devlette yaygın olarak üretilen gölevezin Dünya üretimi 5.695.000 ton olup Türkiye üretimi ise 1.000 tondur. Bu kısa tanıtımın ardından yemeğin tarifine geçelim.Esasında patates yemeğinden farklı değil pişirme tekniği.
Gölevezin kabuğunu soyuyoruz,ardından patates gibi keserek değilde bıçağın ucuyla kırarak doğruyoruz(anlatması güç:)Bir miktar eti tencerede biraz pişiriyoruz,soğanları atıyoruz;soğanlar sararınca 2 diş sarımsak doğruyoruz biraz çeviriyoruz ve biber salçası,domates salçası ilave edipgölevezlerimizi atıyoruz.5dk döndürüp suyunu ilave ediyoruz.Düdüklü tencerede 10 dk pişiriyoruz. Limon sıkarak yemenizi öneririm. _Firuz_



9 Aralık 2007 Pazar

PEMBELİ KURABİYE

Uzun zamandır şeker hamuru kaplamalı pasta yapmak istiyorum ama hem malzemeleri nerden bulacağımı bilmediğim için hem de beceremeyebileceğimi düşünerek erteliyordum. Nihayet Pastavizyonu keşfettim ve hazır şeker hamuru gıda boyaları ve çikolata boncuklar aldım. Alıştırma olsun diye işe kurabiye kaplamakla başladım. İlerde şeker hamurunu kendim yapmayı da deneyeceğim.
Malzemeler:
1.5 su bardağı un
1 yumurta
125 gr tereyağı (yumuşamış)
1 su bardağı pudra şekeri
yarım su bardağı mısır nişastası
1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu
1 silme tatlı kaşığı tarçın
1 silme tatlı kaşığı zencefil
tercihe göre kabuklarıyla çekilmiş bi miktar fındık
buğday nişastası (hamuru yoğururken kullanmak üzere)
Bütün malzemeleri karıştırıyoruz ve iyice yoğuruyoruz. Azar azar buğday nişastası ekliyoruz hamurun toparlanmasına yardımcı olması için. Hamuru yoğurduktan sonra bi süre buzdolabında bekletmekte fayda var. Ben 20 dak kadar beklettim. Hamuru merdane ile çok iyi temizlenmiş tezgahta yaklaşık 3mm kalınlığında açıyoruz, kalıplarla şekil verip dikkatlice yağlı kağıt serilmiş tepsiye aktarıyoruz. Bu ölçülerle 2 tepsi kurabiye çıkıyor. 180 derecedeki ısıtılmış fırında kurabiyelerin kenarları hafif renk değiştirene kadar pişiriyoruz, yaklaşık 15-20 dak sürüyor.
Kurabiyeleri süslemek için iyice soğumalarını bekledim, beyaz şeker hamurunu yumuşatmak için biraz yoğurdum. 1 avuç kadar kullandım sadece ilk deneme olduğu için, yaklaşık 10 adet kurabiyeye yetti. şeker hamuruna çok az miktarda (kürdanın ucu kadar) kırmızı renk gıda boyası kattım ve iyice yoğurdum rengin homojen dağılması için, az kattığım için kırmızı diil pembe renk oluştu ama daha iyi oldu bence :) çok ince açtım hamuru merdaneyle ve kalıplarla şekil verdim, kurabiyelerin üstüne yapıştırmak için glikoz kullanmam gerekiyordu ama almayı unutmuşum, o yüzden fırçayla kurabiyelerin üstünde biraz su sürdüm ve şeker hamurunu üstüne bastırdım, son olarak da parlak çikolata boncuklarını serptim üzerlerine.
Şimdilik bu kadarını başarabildim ama denemelerim devam edecek :)
_Saniye_

3 Aralık 2007 Pazartesi

YAĞLAMA


Kayseri' ye ait bir yemek yağlama. İlk defa görenlere ya da bilip de hiç yememiş olanlara ŞİDDETLE tavsiye ederiz. Özellikle kış aylarında tadına doyum olmuyor :)


Malzemeler: (2 kişilik)

250 gr kıyma
2 ufak domates (veya 1 büyük)
1 soğan
1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Maydanoz
tuz
Zeytinyağı

Şebit için:

Un, su, tuz, yarım paket maya, ve kullanılan suyun yarısı miktarında süt. Şebit malzemeleri için ölçü veremiyorum şimdilik çünkü göz kararı yaptım. Ama ekmek hamuru kıvamında olmalı, süt ve su mutlaka ılık olmalı. 5 adet şebit iki kişilik yağlama için yeterli geliyor, benim şebitlerim servis tabağı büyüklüğündeydi ortalama olarak.

Soğanları doğruyoruz ve yarım su bardağı zeytinyağında kavuruyoruz. Pembeleşince kıymayı ekleiyoruz ve arada bir karıştırıyoruz. Domateslerin kabuğunu soyuyoruz ve çok küçük doğruyoruz, veya rendeliyoruz. Kıymalar pişmeye yakın önce salçaları ve toz biberi katıp karıştırıyoruz ardından domatesleri ekliyoruz.1 su bardağı kadar kaynar su ekleyip kapağını kapatıyoruz. Bu arada maydanozları doğruyoruz ve sosumuz yaklaşık 7-8 dak piştikten sonra onları da ekliyoruz, sonradan eklememizin sebebi renginin kararmaması, canlı yeşil olarak kalması. Sosun sulu olmasına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Şebitlerden birini tavada ısıtıp bi tepsiye koyuyoruz ve hemen üstüne sıcak sosu sürüyoruz, bu arada diğer bir şebiti ısıtıp sos sürdüğümüz şebitin üzerine koyuyoruz ve yine sıcak sos döküp iyice yağlıyoruz. Bütün şebitleri bu şekilde üstüste koyuyoruz ve bıçakla dört dilime bölüyoruz. 2 diş dövülmüş sarımsak ve yarım bardak süzme yoğurt ile yarım bardak normal yoğurdu karıştırıp tabağın kenarına veya iki ayrı kaseye koyuyoruz. Yağlamayı yerken rulo yapıp sarımsaklı yoğurda batırıyoruz.

_Saniye_
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE