21 Şubat 2008 Perşembe

KOLTUK PASTA

Eşimin doğumgünü için nasıl bir pasta yapsam diye düşündüm ve koltukta yatarak tv izleyen adam şeklinde bir pasta yapmaya karar verdim.Çünkü bu onu en iyi anlatacak pasta olacaktı :P . Ama bazı engellerden dolayı doğumgününe yetiştiremedim ve 5 gün sonraki kendi doğumgünüme yetişti ancak :)



Daha önce şeker hamurunu hazır alıyordum, bu defa kendim yaptım ve çok güzel bi hamur elde ettim. hazır şeker hamuruyla çalışmak daha zor diyebilirim. Bu hamuru çok daha kolay açtım.Kullandığım malzemeler:
- 15 gr toz jelatin
- 80 gr glikoz
- 70 gr su
- Biraz kitre
- 1 kg pudra şekeri ( tamamını kullanmadım)

1 gün önceden aktardan aldığım kitreden bir parçayı mümkün olduğu kadar kırıp 3-4 çorba kaşığı ılık suya koydum, ertesi gün kitre erimiş ve jelimsi bir hal almıştı.Bir tavaya su doldurdum ve ocağa kısık ateşe koydum. Üzerine cezveyi yerleştirdim (benmari) su ve jelatini cezveye koyup karıştırdım eriyene kadar. Cezvedeki suyun kesinlikle kaynamaması gerekiyor!
Ocağın altını kapattım ve glikoz ile kitreyi de ekledim. Onlarda eriyene kadar karıştırmaya devam ettim.
Daha sonra iyice temizlenmiş tezgaha pudra şekerinin yarısını (500 gr) döktüm ve ortasını havuz gibi açtım. Cezvedeki karışımı o boşluğa döktüm ve pudra şekerini yedire yedire yoğurdum. Çoook çok uzun süre yoğurmak gerekiyor. İhtiyaç duydukça pudra şekeri ilave ettim. Bana yaklaşık 800 gr şeker yeterli geldi. İyice özleştiğine karar verince şeker hamurunu bir kaç kat streçfilme sardım ve poşetleyip dolaba kaldırdım. (kesinlikle buzdolabına koymamak gerekiyor). Dinlenince daha güzel olduğunu okumuştum bir yerde o yüzden hemen kullanmadım.
Pandispanya mazlemeler:
- 4 yumurta
- 1,5 su bardağı un
- 1 su bardağında biraz az toz şeker
- yarım çay bardağı sıvıyağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
yumurtanın sarılarını bi kaseye aldım beyazlarını hamur leğenine döktüm ve iyice çırptım, ardından tozşekeri katıp tekrar çırptım. Sonra yumurta sarılarını , yağı ve vanilyayı katıp çırptıktan sonra un ve kabartma tozunu kattım ve bu defa çırpma süresini çok kısa tuttum. Hamuru yağlanmış dikdörtgen borcama döktüm ve 170 derecede pişirdim. Soğuduktan sonra koltuk şekline uygun kestim ve sarıp buzdolabına kaldırdım dinlenmesi için. Ertesi gün krmayı hazırladım. Krema için evde bulunan malzmelerden kendim bi tarif uydurdum, eğer evde çikolata olsa onu da ekleyecektim ama yoktu maalesef:
- 1 paket Dr. Oetker kakaolu pasta kreması
- 1.5 bardak süt
- yarım paket süt kreması
-2 çorba kaşığı dolusu pudra şekeri
- 1 çorba kaşığı dolusu kakao
Bunların hepsini mikserle çırptım ve buzdolabına kaldırdım soğuyup sertleşsin diye. Bu arada ben de koltuktaki adam modelini yaptım. 2-3 saat sonra kremayı ve pandispanyayı dolaptan çıkardım ve koltuğu oluşturdum. pastanın arasına muz dilimleri de koydum. Koltuk bitince dışını kremayla sıvadım yine buzdolabına kaldırdım. Bu arada pastayı kaplayacağım şeker hamurunu açtım. Pasta giydirdim fazlalıkları kestim ve saat 12 olduğu için ertesi gün yenmek üzere yine buzdolabına kaldırdım (tabi üstüne bir poşet geçirdikten sonra) :) _Saniye_

5 yorum:

Firuze&Saniye dedi ki...

saniye bende bi pasta ricasında buluncam canım;şöyle bişi rica ediyorum:elinde laptop karşıda tv yanında kuma_nda kulaklarında pamuk tıkalı bi adamın pastasını istiyorum lütfeen:)sen bu işi baya kıvırmışken bizimkinide aradan çıkar bari:P
Firuz

Firuze&Saniye dedi ki...

demek sende de var bu kuma-nda sorunu firuzcum :) Kulakta neden pamuk var onu çözemedim ama :P (çok konuşuyosun galiba hı? )

HiL@L Karakaya dedi ki...

ehee saniş bizdeki moda çok uyuyo senin şu pasta :))

Flame dedi ki...

Saniye, uyyy uyyyy çok zormuş canım yaaaa, korktum ben :)

Firuze&Saniye dedi ki...

aa hiç korkmasın gözün Alev, şeker hamurunu kendin yapma zaten hazır al. Ben de genelde hazır alıyorum vakitsizlikten dolayı. Gerçekten zor değil, yaparsın sen eminim :) Normal bi pasta yapacaksın üstüne yaklaşık 2 mm kalınlığında açtığın şeker hamurunu kaplayacaksın bu kadar. Diğer detaylar sana kalmış :)

Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE