14 Mayıs 2008 Çarşamba

BİLİK (PİŞİ/PUF BÖREĞİ)

Biz bilik diyoruz , Kayseri de genellikle pişi diyorlar, genel adı ise sanırım puf böreği :)
Bizim evde en sevilen yiyeceklerden biridir kendisi, eşim özellikle sade yapmamı ister, yani içine peynir koymuyorum. Piştikten sonra bol taze soğan maydonoz ve peynir ile birlikte yiyoruz. Pazar günü akşam yemeğimiz alttaki tepsinin içindekilerdi yani :)

Malzemeler:
-1 su bardağı ılık süt
-yarım su bardağı sıcak su (kaynar olmayacak)
-yarım paket yaş maya
-1 yumurta
-aldığı kadar un
-tuz
-yarım çay bardağı sıvıyağ
-kızartmak için yeterince sıvıyağ
Ben mayayı dondurucuda sakladığım için yarıya böldüm yarım su bardağı sıcak suyun içine attım erimesi için. Eriyince sütü,yumurtayı,yağı ve tuzu ekleyip biraz karıştırdım. Azar azar un katarak yoğurmaya başladım ( unu elekten geçirerek katmakta fayda var). Yumuşak kıvamda ama ele çok yapışmayan bir hamur elde edene kadar un katıp yoğurdum.
Kabın üzerine mutfak bezi ile örtüp mayalanmaya bıraktım. Bu süre ne kadar uzun tutulursa o kadar güzel oluyo bilikler :) Ben sabah 9 gibi yoğurdum akşam 7 de pişirdim, ama minimum 1 saat mayalanması da yeterli.
Mayalandıktan sonra hamurda yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp elimde yassılaştırdım (5mm kadar). Derin tenceredeki kızmış yağa attım hepsini sırayla. Atar atmaz puf diye şişiveriyolar zaten :) Altı kızarınca tersini çeviriyoruz, altın sarısı rengini alınca süzerek çıkarıyoruz. _Saniye_

3 yorum:

Sinem dedi ki...

Saniyeeee; süpersin sen yaa. Ben bayılırım pişiye. Çocukluğumun sabah uyanma kokusudur pişi ve patlıcan közlemesi. Bu pazar o tepsi kesinlikle bizim de menümüz olacak. :)

Flame dedi ki...

Nefiss gözüküyor. İlk sefa duydum adını ama tarifi yabancı gelmedi.

Eline sağlık.
Ama aldığı kadar un demeseydin keşke, zor oluyor yawww :))

dostkokusu dedi ki...

Benim annem de sık yapardı Sinem, kokusuna bayılırım mmm..

Alev haklısın aldığı kadar un denilen tarifleri ben de hiç sevmem aslında ama unutuyorum ölçmeyi yaa, bidahaki yapışımda mutlaka ölçüp tarife ekleyeceğim söz :)


small business home business
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE