27 Eylül 2007 Perşembe

KEŞKEK(YAHNİLİ KEŞKEK)

Keşkek 2 türlü yapılır bizim düğünlerde;bi tanesi mısır dövmesiyle yapılır diğeride buğdayla,en sık yapılan mısır dövmesiyle yapılandır ve düğünlerde hem yahnilisi hemde yoğurtlusu yapılır.Büyük kazanlarda pişer.Bu taraflarda çok beğenilen bir yemektir.Aslında pek çok yörede yapılıyo ama değişik uygulama şekilleri var sanırım,mesela bazı yerlerde didiklenen eti direk buğdaya katıp sossuz servis ediyolar,nasıl olursa olsun;her şekliyle lezzetli bir yemek:)
Malzemeler:
-2 su bardağı buğday(1 gece önceden ıslatılmış)
-250 gr kapamalık kuzu
-domates salçası
-biber salçası
-tereyağ
-6 adet kuru soğan
-9/10 tane top karabiber

İlk olarak eti düdüklüde 1 soyulmuş bütün soğanla ve karabiberlerle iyice haşlıyoruz,etleri çıkartıp (karabiberlerinide çıkartın ve atın artık lezzetini vermiş oluyo ete ve suya)suyuna bir gece önceden ısladığımız buğdayları atıp onlarıda iyice pişiriyoruz.etleri didikliyoruz.başka bir tencere yada tavada iri ve uzunlamasına dilimlediğimiz soğanları kavuruyoruz(yahninin özelliği soğanının bol olması)salçasını katıyoruz,ardından didiklediğimiz etleri ilave edip biraz döndürdükten sonra 1 bardak kadar su ilave edip 5 dk kaynatıyoruz.Diğer taraftan buğday iyice suyunu çekmiş halde oluyo ocaktan aldığımızda ve içerisine tereyağ atıp sıcağıyla karıştırarak eritiyoruz.Servis yaparken tabağa önce buğdayı sonra suyuyla birlikte yahniyi katıp servis yapıyoruz._Firuz_

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Hmm demek keşkek bu, merak ediyorum tadını, sıraya koydum :)
_Saniye_

Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE