21 Ağustos 2007 Salı

FIRINDA LEVREK




MALZEMELER
2 adet levrek(yada başka tür bir deniz balığı)
4diş sarımsak
1 limonun suyu
2 adet patates
2 adet soğan
2 adet domates
1çay bardağı zeytinyağı
biraz ufalanmış ceviz
zeytinyağı,ezilmiş sarımsak,tuz,karabiber, kırmızı biberi, limonu karıştırıp balıkların üzerine ve iç kısımlarına döküp yaklaşık 1 saat buzdolabında bekletiyoruz(ben daha az beklettim vaktim yoktu)sonra fırın tepsimize yada büyük bir borcama soslu balıklarımızı koyuyoruz.cevizleri serpiyoruz;üzerine folyo kapatıp yaklaşık 45 dk (balığına gör değişiyo)pişiriyoruz.Son 10 dk folyoyu açıyorum üzeri kızarsın diye;afiyet olsun:)_Firuz_


KABAK MÜCVER(sinem'den)


MALZEMELER : ( 2 kişilik)

2 adet orta boy kabak
2 yumurta
1 su bardağına yakın beyaz peynir rendesi
Dereotu
5 yemek kaşığı un
Tuz

YAPILIŞI :

Kabakların kabuklarını ince bir şekilde soyup, rendenin geniş kısmı ile rendeliyoruz.
Rendelenen kabaklar sulanabilir suyunu hafifçe sıkarak alıyoruz.
Daha sonra diğer malzemeleri kabak rendesine ekleyip unun topak kalmamasına dikkat ederek karıştırıyoruz.
Bir tavada ısıttığımız sıvıyağın içine kaşık yardımıyla dökerek pişiriyoruz.
Yine kaşık yardımı ile tavada biraz yayarak mücverin kalın kalıp içinin iyi pişmeme riskini ortadan kaldırıyoruz.
Daha sonra afiyetle yiyoruz. :) Çok lezzetli oluyor. Şiddetle tavsiye ederim.. :)-Sinem-
(Bir ufak eklemede benden;kabağın içine patates ve patlıcanda rendeleyebilirsiniz)

17 Ağustos 2007 Cuma

DİKENLİ İNCİR(MART YEMİŞİ)




Dikenli yemiş daha çok akdeniz bölgesinde bulunan ve kaktüs şeklinde olan bir bitkinin meyvesidir.Merak edenler vardı onlar için yayınlamak istedim:)

16 Ağustos 2007 Perşembe

SUYUNUZU BOŞA HARCAMAYIN


http://www.suyunubosaharcama.org/ tıklayarak evinizde ne kadar su tükettiğinizi ve nasıl tasarruf edeceğinizi öğrenebilirsiniz.

GÖRÜMCEMİN PATATES SALATASI (SİNEM’DEN)


MALZEMELER ( 2 KİŞİLİK İÇİN)
4 adet orta boy patates
2 adet taze soğan
2 adet orta boy(küçüğe yakın) salatalık turşusu
Maydanoz
Dereotu
1.5 yemek kaşığı dolusu mayonez(isteğe göre arttırılabilir)
Tuz
5 Adet yeşil zeytin

YAPILIŞI

Patatesleri soyup haşlıyoruz.
Patateslerimiz haşlanırken bir kenarda turşu, taze soğan, dereotu, maydonoz ve yeşil zeytinimizi ufak parçalar haline getiriyoruz.
Haşladığımız patatesleri püre kıvamında eziyoruz.
Ezilen patateslerimizin üzerine mayonezimizi tuzumuzu ve ufak parçalar haline getirdiğimiz malzemelerimizi ekleyip karıştırıyoruz.
Malzememizin miktarına göre seçtiğimiz bir kaseyi stretchfilm ya da folyo ile kaplıyoruz.
Karışımımızı kaseye boşaltıp en az 2 saat buzdolabında beklemeye bırakıyoruz.
Daha sonra dolaptan aldığımız kasenin üzerine ter şekilde düz bir tabak kapatıp ters çevirip kaseyi ve folyo ya da filmi tabağın üzerinden kaldırıyoruz. Ve pasta dilimleri şeklinde kesip afiyetle yiyoruz.
Not : Görümcem bu salatayı yaparken filmle kapladığı kasenin üzerine karışımı dökmeden önce biberli yeşil zeytinleri enine halka halka keserek kasenin alt kısmını komple bu zeytinlerle kaplıyor. Böylece ters çevrildiğinde gayet hoş bir görünüm elde ediliyor. Ayrıca lezzet katıyor o zeytinler. Ama benim vaktim yoktu. Daha sonra bu şekilde uygulayıp onun da resmini ekleriz. :)

KISIR


Tarifini yazmaya gerek duymadım herkes biliyodur zaten:) Ufacık bir farkı var doğu tarafının yaptığı kısırları daha çok beğeniyorum ve o usülle yapıyorum.Bol biber salçası kullanıyorum ve tüm malzemeyi içerisine minik minik doğruyorum(marul,domates,salatalık,yeşil biber gibi)Böylece kuru kuru olmuyor.

15 Ağustos 2007 Çarşamba

MAYALI POAÇA


1 paket instant maya yada 42 gr yaş maya
2 bardak ılık süt
1 bardak ılık su
1 su bardağından biraz az sıvı yağ
5 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
yeteince un
1 yumurta(sarısı üzerine,beyazı hamura)
iç malzemesi:
beyaz peynir,maydonoz yada
patatesi haşlayıp soğanlı yağda kavurun

İlk olarak ılık suda mayayı eritin(yaş maya kullanıyosanız)eğer instant maya kullanıyosanız eritmeden toz halde una karştırmalısınız,unu geniş bi kaba alın ortasını açın,yumurta sarısı hariç bütün malzemeyi karıştırın.yoğurun ;çok cıvık yada çok sert olmayacak şekilde bir hamur elde edin,en az 45 dk üzeri bez örtülü bir şekilde mayalandırın.poaçaları istediğiniz şekilde iç malzemesini koyarak kapatın,üzerine yumurta sarısını sürüp 180 derecede pişirin.(dilerseniz üzerine susam yada çörek otu serpebilirsiniz)
Ben bir kısmını peynirli bir kısmınıda kare şeklinde patatesli yaptım ;uçlarını tam birleştirmedim pişince içinin görünmesi fena olmuyo :) (Firuz)

VİŞNE SUYU







Vişne mevsimi geçmek üzere;eğer hala bulabilirseniz vişne suyu yaz günlerinin vazgeçilmezlerindendir denemenizi öneririm.Vişneleri derin dondurucuya atıp kış aylarında pastalara kullanabilir yada şurubunu yapabilirsiniz.
1 kg vişne
3 su bardağı şeker
3 su bardağı su
1 limonun suyu
Vişneleri yıkayın saplarını kopartın ve suyla birlikte tencerede kaynatın,suyu koyulaşıp vişneler iyice çatlayınca ocaktan alın.Vişneleri süzün süzerken üzerinden bastırarak iyice özünün çıkmasını sağlayın.Ardından süzdüğümüz vişnenin suyuna 3 bardak şekeri ilave edin
1 taşım kaynatın ve en son 1 limonun suyunu ekleyin(rengini koyulaştırıyo)1 taşım daha kaynatıp ocaktan alın.soğuduktan sonra şişelere doldurup buzdolabınızda saklayabilirsiniz
kullanırken biraz su karıştırarak kullanın. Afiyet olsun:) (firuz)

14 Ağustos 2007 Salı

BÖREK MANTISI

Malzemeler: (1 tepsi yani 24 adet için)

3 adet yufka
250 gr kıyma
1 adet ufak boy soğan
karabiber
tuz
salça
kırmızı toz biber
sıvıyağ
1 su bardağı yoğurt
1 diş sarımsak

Öncelikle soğanı ince ince doğruyoruz, büyük bi kapta kıyma ve yarım çay kaşığı kadar karabiber, 1 yemek kaşığı sıvıyağ ve yeterince tuz ile birlikte iyice yoğuruyoruz. (Ben bu mantıyı fırında yaptığım için harcına sıvıyağ katıyorum biraz ama eğer tavada kızartacaksanız harcına yağ koymaya gerek yok). Daha sonra 3 yufkamızı tezgaha açıp üstüste koyuyoruz ve 8 dilime ayırıyoruz.Toplamda 24 adet pizza dilimi şeklindeki yufkaları üstüste koyup kenara alıyoruz. Her bir dilimin geniş kenarına kıymalı harcımızdan koyup (parmaklarınızla harcın üstüne bastırıp inceltirseniz pişmesini kolaylaştırmış olursunuz) sigara böreği şeklinde sarıyoruz.


Onu da yine içe doğru sarıp (bülbül yuvası şeklinde) açılmaması için bi kürdanla uç kısmını tutturuyoruz.


Her bir yufkaya aynı işlemi yaptıktan sonra, fırın kağıdı serilmiş tepsiye dizip 200 derecedeki fırına sürüyoruz.Üstleri hafif kızarınca fırından alıyoruz ve hemen bi kaba boşaltıp üstünü bir poşetle veya mutfak beziyle iyice kapatıyoruz(yumuşaması için). Börekler fırındayken bi sarımsağı dövüp yoğurtla karıştırıyoruz. sıvıyağ, salça ve baharat ile de sosu hazırlıyoruz. Böreklerin üstünde önce sosu sonra da sarımsaklı yoğurdu gezdirip soğumadan yiyoruz :)

TİRAMİSU



Malzemeler:

şurup için:
yarım su bardağı sıcak su
1 tatlı kaşığı tepeleme nescafe
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı süt

muhallebi için:
yarım litre süt
2 yumurta sarısı
2 kaşık tepeleme un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket labne peyniri

Ayrıca;
200 gr kedi dili bisküvi
kakao

Kedi dili bisküvinin yarısını kare borcama diziyoruz ve hazırladığımız şurubun yarısını yarısıyla ıslatıyoruz. Un,süt,şeker,yumurta sarılarını karıştırarak pişiriyoruz. Ateşten aldıktan sonra 1 paket labne peynirini ve 1 paket vanilyayı ilave edip mikserle çırpıyoruz. kremanın yarısını ıslattığımız kedi dili bisküvilerin üstüne sürüyoruz. Kalan bisküvileri de üzerine dizip yine şurupla ıslatıyoruz. Muhallebinin kalanını üstüne sürüp en az 2 saat buzdolabında dinlenmeye bırakıyoruz. Pastayı kesmeden önce süzgeç yardımıyla bolca kakao serpiyoruz.
_Saniye_

10 Ağustos 2007 Cuma

KAESEKUCHEN (CHEESECAKE)




En sevdiğim pastalardan biridir. Canım ablam giderayak benim için yapmış süpriz olarak, iş dönüşü kokusunu alınca havalara uçtum. Tarifini maalesef yazamıyorum çünkü almanyadan dr.oetker in hazır paketlerinden getirip onunla yapmış.Kayseri de maalesef yok ama Ankara ve İstanbul da mutlaka vardır diye tahmin ediyorum, mutlaka alıp denemenizi tavsiye ederim. Alman yemek sitelerinden seçtiğim birkaç kaesekuchen tarifi var, yakın zamanda denemeyi düşünüyorum. Eğer başarılı olursa onu eklerim inşallah.

8 Ağustos 2007 Çarşamba

KARA YEMİŞ

Karadenizde yetişen bir meyvedir. Bende yeni tanıştım,arkadaşlar getirmiş saolsunlar.Spazm çözücü,sakinleştirici,ülsere,kalp çarpıntısına,hemaroide,şekere ve tansiyona iyi gelen diyet yapanlar içinde ideal bir karadeniz meyvesi olup antioksidan özelliktedir. Şekli kiraza benzesede tadı biraz farklı.. (firuz)

ISLAK KEK


Eskiden kunte kinte derlerdi annemler bu tarife,şimdilerde browni:)şekli pek hoş görünmesede çok lezzetli olduğunu söyleyebilirim.
3 yumurta
1 bardak süt
1 su bardağı kırılmış fındık içi
yarım bardaktan biraz fazla sıvıyağ(150 gr margarinde olabilir)
1,5 bardak şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3-4 yemek kaşığı kakao
yeterince un
Yumurtalarla şekeri homojen oluncaya kadar çırpıyoruz.Süt ve sıvıyağı ekliyoruz.una kabartma tozu ve vanilyayı karıştırıp eleyerek karışımımıza ekliyoruz.(unu hep göz kararı yaparım ama bir dahaki sefere ölçeyim eklerim buraya)kakaoyu katıp; fındıkları ekliyoruz. Çok koyu olmayacak kıvama gelince kalıbımıza döküyoruz(ben 26 cm lik kalıp kullanıyorum)browniyi çok kurutmadan fırından alıyoruz.Bir bardakta süt pudra şekeri ve nescafeyi karıştırıp(kakaoda olabilir)bunu sıcak kekimizin üzerine döküyoruz,ben çok ıslak sevdiğim için bol bol döküyorum.
Afiyet olsun:)(Firuz)

7 Ağustos 2007 Salı

ET SOTE


Bu tarifimiz de yine Hilal'den geliyor. Biz bi süredir tarif ekleyemedik ama sağolsun arkadaşlarımız tarifleriyle blogumuzu renklendiriyor :)


MALZEMELER

1 Adet Kuru Soğan ( orta boy )
1 Adet Taze Kırmızı Biber
2 Adet Domates
4 Adet Yeşil Sivri Biber
300 gr Kuşbaşı Et
100 gr Mantar
Biber Salçası
Domates Salçası
Tuz
Karabiber
Kekik
Fesleğen
Kimyon, Nane ( Çok Az )

YAPILIŞI

Önce soğanımızı küçük küçük doğrayıp yağda hafif kavuruyoruz, ardından ince ince doğradığımız kırmızı ve yeşil biberlerimizi katıyoruz. İkisini bir müddet kavurduktan sonra eti ve salçaları tencereye ilave ediyoruz, hafif ateşte pişirmeye bırakıyoruz. Ardından rendelenmiş veya çok ufak doğranmış domatesimizi ve dörde böldüğümüz mantarımızı ilave ediyoruz ve sonrasında da tuz ve baharatlarımızı katıyoruz.

Afiyet Olsun :)

6 Ağustos 2007 Pazartesi

ETLİ BAMYA YEMEĞİ

Tarifimiz Hilal arkadaşımıza ait ;teşekkürler Hilal ellerine sağlık..
yarım kilo bamya
300 gr kuzu kuşbaşı
2 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası(domates olduğu için çok gerekli değil isteğe bağlı)
1 adet soğan
sıvıyağ
baharat
limon
İlk olarak etleri tencereye alıp çok kısık ateşte kapağı kapalı olarak kendi yağında suyunu çekene kadar pişiriyoruz(kapağını sürekli açmassanız kolay pişiyo)soğanları doğrayıp ilave ediyoruz,soğanlar pembeleşince rendelediğimiz domatesleri ekliyoruz.Domateslerde yeterince pişince salçayı ilave edip suyunu döküyoruz,Bu arada önceden hazırladığımız bamyaları yıkayıp kurutuyoruz,tenceredeki suyumuz kaynayınca bamyalarıda ekliyoruz ve bamyalar yumşayıp rengi değişinceye kadar pişiriyoruz.(limon sıkarsanız bamyaların sünmediğini göreceksiniz)
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE