29 Eylül 2007 Cumartesi

KIZIMIN PASTASI :)

Kızım Nehir oyun hamuruyla oynamayı çok seviyor. Ve geçenlerde ilginç tasarımlarına bir yenisini ekledi. Bu bir doğumgünü pastası, üstünde uzananlar ise mumlar, onları ben üfledim :) Anne nolur bu pastayı bilgisayara koy dedi ben de koyuyorum :)

SAKSI KÖFTE ve PATATES PÜRESİ


Yine uzun zamandır bekleyen bi tarif, yazmaya fırsatım olmamıştı, hem görüntüsü hem tadı gerçekten çok güzel oluyor, özellikle patates püresiyle birlikte yemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

500 gr kıyma

1 yumurta

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 su bardağından biraz az kuru ekmek rendesi

1 küçük soğan

3-4 dal maydanoz

karabiber,kırmızı toz biber, çok az pulbiber,kimyon,tuz ve kekik

1 büyük boy konserve garnitür

1 avuç mısır

3/4 su bardağı rendelenmiş kaşar



köfte malzemelerini bir kapta iyice yoğuruyoruz. İsteğe göre minik veya bir kişiyi doyuracak büyüklükte kase şekli veriyoruz köftelere, aslında bir kasenin içinde şekil verebilirsiniz ama ben elimle şekil verdim, daha kolay geldi. Daha sonra garnitürü ve mısırları bir süzgeçte yıkayıp köftelerin içine dolduruyoruz ve fırına sürüyoruz, yaklaşık 200-220 derece uygun. Pişmeye yakın üzerlerine kaşarları serpip, kaşarlar eriyene kadar fırında bırakıyoruz.



Patates püresi:


3 adet orta boy patates

2 dolu yemek kaşığı tereyağı

yeterince tuz

karabiber


Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyuyoruz, sıcakken iyice ezip püre haline getiriyoruz,ve bir tencere veya tavaya alıp ocağa koyuyoruz, tereyağını ve tuzu ekliyoruz, 1 bardak süt ekleyip iyice karıştırıyoruz, kıvamına göre azar azar süt ekliyoruz istediğimiz kıvama gelene kadar. servis ederken üzerine mutlaka karabiber serpin. patates püresinin olmazsa olmazı o. :) _Saniye_

28 Eylül 2007 Cuma

UMRE

Sevinç ve hüznü bir arada yaşıyorum bugün. Eşimi umreye yolcu ediyoruz...

27 Eylül 2007 Perşembe

KEŞKEK(YAHNİLİ KEŞKEK)

Keşkek 2 türlü yapılır bizim düğünlerde;bi tanesi mısır dövmesiyle yapılır diğeride buğdayla,en sık yapılan mısır dövmesiyle yapılandır ve düğünlerde hem yahnilisi hemde yoğurtlusu yapılır.Büyük kazanlarda pişer.Bu taraflarda çok beğenilen bir yemektir.Aslında pek çok yörede yapılıyo ama değişik uygulama şekilleri var sanırım,mesela bazı yerlerde didiklenen eti direk buğdaya katıp sossuz servis ediyolar,nasıl olursa olsun;her şekliyle lezzetli bir yemek:)
Malzemeler:
-2 su bardağı buğday(1 gece önceden ıslatılmış)
-250 gr kapamalık kuzu
-domates salçası
-biber salçası
-tereyağ
-6 adet kuru soğan
-9/10 tane top karabiber

İlk olarak eti düdüklüde 1 soyulmuş bütün soğanla ve karabiberlerle iyice haşlıyoruz,etleri çıkartıp (karabiberlerinide çıkartın ve atın artık lezzetini vermiş oluyo ete ve suya)suyuna bir gece önceden ısladığımız buğdayları atıp onlarıda iyice pişiriyoruz.etleri didikliyoruz.başka bir tencere yada tavada iri ve uzunlamasına dilimlediğimiz soğanları kavuruyoruz(yahninin özelliği soğanının bol olması)salçasını katıyoruz,ardından didiklediğimiz etleri ilave edip biraz döndürdükten sonra 1 bardak kadar su ilave edip 5 dk kaynatıyoruz.Diğer taraftan buğday iyice suyunu çekmiş halde oluyo ocaktan aldığımızda ve içerisine tereyağ atıp sıcağıyla karıştırarak eritiyoruz.Servis yaparken tabağa önce buğdayı sonra suyuyla birlikte yahniyi katıp servis yapıyoruz._Firuz_

26 Eylül 2007 Çarşamba

RULO MUHALLEBİ(ÇİKOLATALI SARAY LOKUMU)





Misafirleriniz için mükemmel bi tarif;hem pratik hem leziz tavsiye ederim:)

Malzemeler:(4 kişilik)

muhallebisi için:

-3 bardak süt

-3 kaşık un

-8/9 kaşık şeker(miktarını tadına bakarak ayarlayabilirsiniz zevkinize göre;ben şekerli sevdiğim için fazla koymuş olabilirm:)

-3 kaşık kakao

-80 gr herhangi bir çikolata(ben bitter kullandım ama sütlü çikolatada olabilir)

-1 paket vanilya


-1 paket krem şantiyi yarım bardak sütle hazırlayın daha koyu bir kıvam olması için


muhallebi malzemelerinin hepsini tencereye alın ve orta ateşte kaynayıncaya kadar sürekli karıştırın kaynadıktan 2/3 dk sonra ocaktan alın

25*40 ebatında bir tepsinin altına hindistan cevizi,fındık yada antep fıstığı serpin üzerine muhallebiyi dökün ; yaklaşık yarım santim kalınlığında olacak şekilde yayın. Üzerine hazırladığınız krem şantiyi yayın ve buzdolabına kaldırın,1-2 saat buzdolabında kalmasında fayda var,çıkarttığınız tepsiyi şekildeki gibi önce 4 e sonra 3 e bölün ince uzun 12 adet dilim çıkacak.Spatula yardımıyla rulo yapın(ben ruloları servisten önce yapıyorum , zaten rulonun yapımı çok basit zaman almıyo)üzerine tekrar hindistan cevizi serpebilirsiniz.Afiyet olsun.._Firuz_









23 Eylül 2007 Pazar

PATLICAN KEBABI VE ACILI EZME






Bu ayın etkinliği olan ramazan yemeklerine bizde katılmak istedik.Ev sahipliğinihttp://diyalogyemekleri.blogspot.com/ yapıyor.Herkese hayırlı ramazanlar dileriz. Patlıcanın her türlü yemeğini severiz .Bu şekliyle yine bizi kendine hayran bıraktı diyebilirim:)Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim,antepliler bu işi biliyor:)
PATLICAN KEBABI(4kişilik)
4 adet uzun patlıcan
500 gr orta yağlı kıyma
2 diş sarımsak
1tatlı kaşığı biber salçası
1tatlı kaşığı domates salçası
tuz karabiber
1 çay bardağı su
yufka yada dürüm ekmeği(olmazsa olmazlardan)
Patlıcanları 4 er cm kalınlığında dilimleyip tuzlu suda 20 dk bekletiyoruz.20 dk sonunda patlıcanları süzüp kuruluyoruz.Köfte için:kıymayı 1 tatlı kaşığı biber salçasını,karabiberi,tuzu sarımsağı karıştırıp yoğuruyoruz.Yuvarlayıp ceviz büyüklüğünde köfteler hazırlıyoruz.Fırın tepsisine bir patlıcan bir köfte şeklinde diziyoruz,boş kalan kızımları biber ve domates dilimleriyle dolduruyoruz.Üzerine domates salçasını1 çay bardağı suyla sulandırıp döküyoruz.En üst kısma zeytinyağı gezdirip folyoyla kapatıyoruz.230 derece fırında yaklaşık 1 saat pişiriyoruz,son 10 dakikasında üzerini açarsanız üzerininde kızarmasını sağlarsınız.(lezzetine varabilmek için yufka yada lavaş ekmeğine sararak yenmesi gerekiyo:)
ACILI EZME
1 adet yeşil biber
2 adet domates
2 diş sarımsak
maydonoz(miktarı isteğe bağlı)
2-3 dal taze nane
1 adet kuru soğan
zeytinyağı
karabiber
yarım kaşık biber salçası
toz acı biber
nar ekşisi
yarım limonun suyu
tuz
Biberi,soğanı,maydonoz sarımsak ve naneyi rondoda doğruyoruz.domatesleride rondodan geçirip hepsini karıştırıyoruz,çok suluysa süzüyoruz.Bu karışıma nar ekşisi ,limon acı biber tuz karabiber ve biber salçasını katıp karıştırıyoruz,üzerine zeytinyağı gezdirip servis yapıyoruz.

22 Eylül 2007 Cumartesi

ANTALYA PİYAZI

Antalya piyazını yediğiniz zaman diğer piyazların ne kadar tatsız olduğunu farkedeceksiniz(abartmıyorum:) :):)
Malzemeler
-2 su bardağı haşlanmış kuru fasulye(mümkünse şeker fasulye,bende iri fasulye vardı eridi tabi fasulyelerim)
-4/5 çorba kaşığı tahin
-2 adet haşlanmış yumurta
-1 büyük limonun suyu
-3/4 yemek kaşığı sirke
-2 diş sarımsak
-2 yemek kaşığı zeytinyağı
-2 adet yeşil soğan
-1adet minik kuru soğan
-bol miktarda maydonoz
-karabiber,pulbiber
-yarım çay kaşığı kimyon
Tuzlu suda haşlanmış fasulyelerin haşlama suyundan 3/4 kaşığını alın ,3 kaşık fasulyeyide alın ve haşlama suyunda bu 3 kaşık fasulyeyi ezin,içerisine sarımsak,zeytinyağı,sirke,limon,baharatlar,tuz ve tahini ekleyip karıştırın,daha sonra kalan fasulyeleri ekleyin 1 adet yumurtayı doğrayın,maydonoz ve taze soğanları doğrayıp karıştırın,Kalan 1 adet yumurtaylada piyazınızı süsleyin._Firuz_

20 Eylül 2007 Perşembe

TAZE YER FISTIĞI

Eee bu bildiğimiz yer fıstığı diyeceksiniz. Evet öyle aslında ama bunlar benim yediğim en lezzetli yer fıstıkları, çünkü yeme şekli farklı :) Firuz vermişti bunları, yemeden önce kenarlarını kırıp tuzlu suda haşlamamı söyledi, tuhaf geldi ama yaptım, ve o kadar lezzetli oldu ki, burda bahsetmek istedim, denemenizi tavsiye ederim :) _Saniye_

19 Eylül 2007 Çarşamba

ELMA DİLİMLİ PATATES

Patatesleri iyice yıkıyoruz ve kabuklu olarak dilimliyoruz.Karabiber,tuz,kekik,rendelenmiş sarımsak ve zeytinyağı(çok az) karıştırıp fırın tepsisine kabukları alta gelecek şekilde sıralıyoruz ve fırında pişiriyoruz.Afiyet olsun.._Firuz_

ETLİ BÖREK


Saniyeler geldiğinde yapmıştım,yayınlama fırsatım olmadı gecikti biraz:)
malzemeler:(8 adet börek çıkıyor)
yarım kilo kuzu eti(kuşbaşından daha minik doğranmış)
garnitür
taze kırmızı biber(çok minik doğranmış)
yeşil biber(minik doğranmış)
sıvıyağ
az tereyağ
2 adet yufka
yufka sosu(yarım bardak sıvıyağ yarım bardak su)
Etleri teflonda altı kısık kapağı kapalı olarak yağsız pişiriyoruz,pişmeye yakın sıvıyağ tereyağ ve biberleri atıyoruz ;onlarda pişince garnitürü atıp 5 dk çeviriyoruz ve ocaktan alıyoruz.Soğumaya bırakıyoruz.Yufkalarımızı açıyoruz ve su ve sıvıyağ karışımını bol miktarda sürüyoruz(bu karışım böreğin çıtır çıtır olmasını sağlıyor,sütlü sos yaparsanız yumşak olur),yufkaları dörde bölüyoruz ortalarına etli karışımdan koyup katlıyoruz.Yalnız her katı tek tarafa katlamayın ince kalıyo bi taraf eşit oranda katlamaya çalışın,bu böreğiin fincanda yapılan şeklide var onuda yayınlayacağım inşallah.. katladığımız börekleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip derin dondurucuya atıyoruz,en az 1 saat dondurucuda duruyor ve çıkartıp yumurta sarısı sürüp fırında pişiriyoruz.Bu böreği 1 gece önceden yapar ve dondurucuya atıp çıkınca yumurtasını sürüp pişirirseniz daha lezzetli oluyor,ayrıca lezzetine varmak için sıcak yemek gerekmektedir:) böreği pişirmeden dondurucuda 1 ay saklayabilirsiniz.Aniden gelen misafirler için ideal .-Firuz-




17 Eylül 2007 Pazartesi

KOLAY KUMPİR


Aniden gelen misafirleriniz için pratik bir yemek,tavuk veya etin yanındada ikram edebilirsiniz.
Malzemeler
3-4 adet patetes
2 adet sosis
4-5 dilim salam
garnitür
1 bardak süt
tereyağ
mayonez
ketçap
kaşar peyniri

Patatesleri haşlıyoruz ve ezerek püre haline getiriyoruz.Bir tencerenin içerisinde tereyağı eritip püremizi atıyoruz.Süt ekliyoruz karıştırıyoruz,ocakta sütü çekinceye kadar tutup altını kapatıyoruz.sosisleri minik minik doğruyoruz,salamları doğruyoruz.garnitürüde karıştırıp tüm malzemeyi pürenin içine katıyoruz,karıştırıp üzerine kaşar peyniri rendesi koyup fırında kaşarlar eriyinceye kadar pişiriyoruz.ketçap ve mayonezle servis yapıyoruz.(püreyi yaparken 1 kaşık hindistan cevizi eklerseniz değişik bir aroma vermiş olursunuz yemeğinize)-firuz-

MAKLUBE(İLK İFTAR YEMEĞİ)


Ramazanın ilk günlerinde değişik bir tarif yayınlamak istedim filistine özgü bir yemek diye duymuştum.Aslında saniyede yapmıştı aynı yemeği ancak fotoğrafını çekmemiş benim çektiklerimde çok hoş diil ama artık bir dahaki sefere daha hoş görüntülerle yayınlamayı umuyorum.Kesinlikle harika bir yemek,davet sofraları için ideal,biz çok sevdik, tavsiye ederim.

maklube(5-6 kişilik)

1 kilo kuşbaşıdan daha minik doğranmış et
2 adet kemer patlıcan
1 adet patates
2,5 su bardağı pirinç
3,5 su bardağı et suyu
top karabiber
yenibahar
safran(isteğe bağlı)
tereyağ

İlk olarak etleri top karabiberle birlikte düdüklü tencerede 10 dk pişiriyoruz,ardından derin teflon tencerede bu etleri biraz tereyağ ile kavuruyoruz,ocağı kapatıyoruz ve etin kenarlarına daha evvel kızarttığımız patates(yuvarlak)ve patlıcanları(uzun uzun) sıralıyoruz.Etin üzerine ortaya yıkadığımız pirinçleri koyup biraz bastırıyoruz,patlıcanların sarkan kızımlarını üzerine kapatıyoruz,haşladığımız etin suyundan 3,5 bardak döküp baharatlarını atıyoruz biraz tereyağ daha ilave edip kapağını kapatıyoruz ve uzun süre açmıyoruz,kısık ateşte pişiriyoruz.pişen etli pilavımızı büyük düz bir servis tabağına yada benim gibi borcama ters çevirerek bozmadan çıkartıyoruz(tavsiye etmem görüntü olarak büyük bir tepside daha hoş duruyor,ben mecburen borcama çıkarmak durumunda kaldım)Üzerini süslemek size kalmış bişi;ben maydonoz ve tırtıklı patates kızartmasıyla servis yaptım.Afiyet olsun..

10 Eylül 2007 Pazartesi

TAYLAND USULÜ ZENCEFİLLİ TAVUK

Vee nihayet tayland yemeğini yazıyorum.. Nerdeyse iki ay önce ablamın yaptığı bi yemek. İlk söylediğinde ya boşver yapma dedim, çünkü tayland ı duyunca içinde alışkın olmadığım ve sevmeyeceğim malzemeler vardır diye düşündüm, ama yanılmışım, gerçekten harika bi yemek!
Malzemeler: (4 kişilik)
5 adet tavuk göğüs fileto
2 adet kırmızı biber
2 adet yesil biber
2 adet sarı biber
4-5 adet taze soğan
2 diş sarımsak
soya sosu
çili sosu
istiridye sosu (biz kullanmadık)
zencefil
sıvıyağ
tuz
Pilav için:
2 su bardağı Jasmin pirinci
4 su bardağı su
yeterince tuz

Öncelikle pirinci yıkayıp tencereye koyuyoruz, 4 bardak suyu ve tuzu da ekleyip orta ateşte pişiriyoruz.O pişerken, filetoları küp şekerden biraz büyük doğruyoruz. Taze soğanı ve sarımsağı doğruyoruz, biberleri uzunlamasına ortadan ikiye bölüp şeritler halinde doğruyoruz, büyük bir tavaya yarım çay bardağı kadar yağı koyup tavuk göğsünü,soğanı ve biberleri kavuruyoruz, bi kapta yarım çay bardağı kadar soya sosu ve bir dolu tatlı kaşığı zencefili karıştırıp yemeğe ekliyoruz yeteri kadar tuzu da ekleyip kapağını kapatıyoruz. Piştiğinde çok kuru olmamasına dikkat etmek gerekiyor, çok az suyu olursa iyi olur. İki yemeği yanyana veya soteyi pilavın üzerine dökerek servis ediyoruz. Üzerine çili sosunu da gezdirince tadına doyum olmuyor :) _Saniye_

SCHNİTZEL

Nihayet schnitzel in tarifini koyabildim :) en az 1 aydır bekletiyordum Hilal'i, umarım beklemene değer :)
Malzemeler: (4 kişilik)
4 adet tavuk göğüs fileto
1 su bardağı un
1 su bardağı mısır unu (galeta unu da olabilir)
2 yumurta
karabiber
pulbiber
kırmızı toz biber
kekik
nane
köri
tuz
sıvıyağ

Filetoları 6-7 mm kalınlığında dilimliyoruz, ben dondurucudan çıkarttıktan yarım saat kadar sonra dilimliyorum çünkü çok kolay oluyor yarı don olunca. Bir filetodan 3-4 adet dilim çıkıyor.İki yumurtayı bir yemek tabağına kırıp biraz çırpıyoruz, bir başka tabağa ise 1 bardak unu boşaltıyoruz. Üçüncü tabağa mısır ununu ve tuz dışındaki diğer baharatları yaklaşık birer çay kaşığı kadar döküp karıştırıyoruz. Geniş bir tavaya yeterince sıvıyağ koyuyoruz (zeytinyağı olursa iyi olur). fileto dilimini tuzluyoruz sonra una batırıyoruz arkalı önlü, fazla ununu hafif silkeliyoruz, ardından yumurtaya batırıyoruz, son olarak da mısır unu- baharat karışımına iyice buluyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Kızaran scnitzel leri fazla yağını emmesi için üzerine mutfak kağıdı konmuş bir servis tabağına alıyoruz. Afiyet olsun :) _Saniye_

Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE