29 Ekim 2007 Pazartesi

KÖY USULÜ TAVUK


Annemlerde her zaman bu usülle pişer tavuk ve çok beğenilir.Annemin elinin lezzeti geçiyo sanırım tavuğa o yüzden ondaki tadı yakalayamıyorum bir türlü:)Annem tüm tavuğu parçalayıp;sıvıyağda kavurur toz biber atar ve düdüklü tencerede pişirir.Ben 2 kişilik yaptığım için teflonda yaptım ve açtırdığım but etlerini(sarmalık diyolar)kullandım.
malzemeler(2kişilik)
-4-5 adet küçük but yada parçalanmış herhangi bir kemikli tavuk eti
-6-7 adet arpacık soğan(eğer yoksa normal soğan doğrayabilirsiniz)
-2 tatlı kaşığı domates salçası
-1tatlı kaşığı biber salçası
-2tatlı kaşığı toz kırmızı biber
-tuz,karabiber,pulbiber,dilerseniz biraz kekik
-2-3 bardak su(sulu seviyosanız miktarı arttırabilirsiniz)
Tavukları yıkayıp süzüyoruz,teflonda yağ dökmeden kendi suyunda 15-20 dk pişiriyoruz.Sıvı yağını ekliyoruz.toz biberi atıp karıştırıyoruz.Başka bir kapta sıcak suyla salçaları baharatları karıştırıp bu karışımı tavuklara döküyoruz.Yaklaşık yarım saat daha kısık ateşte kaynatıp kapatıyoruz._Firuz_

25 Ekim 2007 Perşembe

ELMALI TART



Tartların her türlüsü makbuldür bizim evde,her çeşidi severek yenir ve ertesi güne kaldığı pek nadirdir:)erikli ,elmalı,şeftalili...Eskiden tereyağ yada margarinle yapardım tartı ;taa ki zeytin ağacının sitesiyle tanışana dek.Artık tartlardada zeytinyağı kullanıyorum ve hem lezzetli hemde içime sinen bir pasta oluyor.Her tartta bu tarifi uyguluyorum ve her seferinde memnun kalıyorum.
malzemeler:
-1 su bardağı yoğurt
-1 su bardağı zeyinyağı
-yarım su bardağı pudra şekeri+1 yemek kaşığı(üzerine)
-1 yemek kaşığı hindistan cevizi
-1 paket vanilya
-yarım paket kabartma tozu
-1 yumurta sarısı(üzerine)
-2,5 bardak un(kıvamına göre unu arttırıp azaltabilirsiniz)
Üst malzemesi:5 elma,ceviz içi,1 tatlı kaşığı tarçın,5 kaşık şeker
Hamur malzemelerini yoğurun,ele yapışmayacak şekilde yumşak bir hamur yapın,diğer yanda elmaları rendeleyip, pişirin şeker tarçın ve cevizle ; ardından soğumaya bırakın.Hamurun 2/3 sini borcama yayın elmalı içi üzerine serin,en son ayırdığımız hamurları çubuk şeklinde uzatarak kafes şeklinde tartın üzerine yayın.Üzerine yumurta sarısı sürüp ;180 derecede pişirin ve soğumadan pudra şekeri serpin.Firuz_


PATATES TOPLARI


Tarifin belli bir ölçüsü yok.Dilediğiniz kadar patatesi haşlıyoruzve eziyoruz;püreyi ısıtıyoruz ve tereyağla karıştırıyoruz.karabiber,tuz,maydonozla yoğuruyoruz.Minik toplar yapın ceviz büyüklüğünde ve ortalarını parmağınızla açın.İçerisine:yoğurt,dereotu,sarımsak,pul biber karışımından doldurun.Dilerseniz topları havuç rendesine yada maydonoza bulayarak renk verebilirsiniz,benim patatesler biraz cıvık olduğu için yapmadım.yoğurdunu bol koymanızı öneriririm._Firuz_

24 Ekim 2007 Çarşamba

PATATES GRATİN

3 orta boy patatesi yaklaşık 6mm kalınlığında halkalar şeklinde dilimliyoruz. Bu halkaları da dörde bölüp teflon bir tava veya tencerede 3 yemek kaşığı kadar sıvıyağda 5 dak kadar karıştıra karıştıra kavuruyoruz, sertliğini tamamen kaybettirmeden.Daha sonra patatesleri borcama koyuyoruz ve beşamel sos hazırlıyoruz. 3 kaşık sıvıyağına 3 kaşık un ekleyip ocakta karıştırıyoruz ve 2 bardak sütü azar azar ekliyoruz. yumuşak kıvamlı bir beşamel olması gerekiyor o yüzden duruma göre daha fazla süt eklenebilir. Beşamele tuz ve bol karabiber ekliyoruz ve yarım bardak kadar su ekleyip karıştırıp patateslerin üzerine döküyoruz. Böylece 200-220 derecedeki fırına sürüyoruz. 10 dak sonra çıkarıp üzerine 1 bardak rendelenmiş kaşar peynirini serpip, tekrardan kaşarlar eriyip renk değiştirene kadar fırında pişiriyoruz.
Gratine damak tadınıza göre mantar, tavuk hatta karnıbahar veya brokoli de ekleyebilirsiniz. Her haliyle çok güzel oluyor. :) _Saniye_

KARNIBAHAR KIZARTMASI

Evde karnıbaharı sevmeyen biri var mı?
Eğer varsa ben sevdirmenin yolunu buldum :) İlk defa Karnıbaharı karışık sebzeli bir yemek dışında tek başına yiyebiliyorum, meğer ne güzel bir sebzeymiş.

Malzemeler:
1 küçük boy Karnıbahar
1 yumurta
1 silme kaşık un
3 yemek kaşığı süt
sıvıyağ
tuz
Yumurta,un,süt ve tuzu bir kapta karıştırıyoruz.Karnıbaharı tanelerine ayırıp sertliği gidene kadar bir süre haşlıyoruz, süzüp kuruluyoruz ve bu karışımın içine atıp iyice karıştırıyoruz.Bir tavada yağı kızdırıp karnıbaharları kızartıyoruz.
_Saniye_

21 Ekim 2007 Pazar

ŞEKERPARE

Tarif Oktay Usta' dan... Resimde rengi açık çıkmış ama altın sarısı oluyorlar :)

Malzemeler: (1 fırın tepsisini tam dolduracak ölçü)
2 yumurta+ 1 yumurta sarısı
1/2 paket yumuşamış margarin (ben tereyağı kullandım)
1/2 su bardağı irmik
1 su bardağı pudra şekeri
2,5-3 bardak kadar un (ele yapışmayacak şekilde yumuşak bir hamur olacak kadar)
1 paket vanilya ve kabartma tozu

Şerbet için:
3,5 bardak su
3.5 bardak toz şeker
1 dilim limon

Tereyağını ve 2 yumurtayı karıştırıyoruz, şekeri ve vanilyayı ilave ediyoruz. İrmik, un ve kabartma tozunu da ekleyip yumuşak bi hamur elde ediyoruz. Fırın tepsisini yağlıyoruz, Hamurdan küçük parçalar alıp yuvarlak şekil verip tepsiye diziyoruz, oldukça küçük olmasına dikkat etmek lazım benim ilk denememde bayağı büyük şekerpareler çıktı ortaya çünkü çok kabarıyorlar :) Her birinin üstüne tercihe göre fındık veya ceviz koyup bastırıyoruz. 1 yumurta sarısına çok az yağ ekleyip karıştırıyoruz ve fırça ile şekerparelerin üzerine sürüyoruz. Tepsiyi 170 derecedeki fırında pişiriyoruz. O pişerken su, şeker ve su ile şerbetimizi hazırlıyoruz, içine limon dilimini de atıp yeterli süre kaynatıyoruz. Şekerpareler fırından çıkınca ateşten aldığımız sıcak şerbeti üzerlerine gezdirerek döküyoruz ve başka bir tepsiyle tepsinin üzerini örtüyoruz.
_Saniye_

18 Ekim 2007 Perşembe

FIRINDA KARIŞIK SEBZE

Ramazanda annemle birlikte yaptığımız ve tadına doyamadığımız bi yemek. Hem çok sağlıklı hem de çok lezzetli.. Biz bu defa koymadık ama tavuk eti ekleyerek de deneyebilirsiniz çok yakışıyor..

Malzemeler:

Brokoli
Karnıbahar
Havuç
Kırmızı Biber
Patates
Soğan
Pirinç
Miktar yazmadım çünkü tamamen isteğe bağlı, belli bir oran yok.
Bütün sebzelerimizi iyice yıkayıp ve iri iri doğrayıp düdüklünün buhar sepetine koyuyoruz. (Eğer sepetiniz yoksa direk suda da haşlayabilirsiniz) Düdüklünün altına 2 bardak kadar su koymanız yeterli, su kaynamaya başlayınca düdüklünün kapağını kapatıyoruz ve sadece 5 dak buharda pişiriyoruz. Kapağını açtığınızda sebzeler hala renklerini kaybetmemiş oluyor :)
Sebzeleri bir fırın kabına boşaltıyoruz ve un, yağ ve süt ile Beşamel sos hazırlıyoruz. Miktar yine tercihe göre yapılabilir ancak yağ ve un miktarını eşit tutmak şart. Bir kasede biraz zeytinyağı, biraz su,tuz ve tuzotu karıştırıp sebzelerin üzerine döküp hafifçe karıştırıyoruz ve ardından beşamel sosu ekliyoruz. 200-220 derecedeki ısıtılmış fırına sürüyoruz ve 10 dakika sonra fırının kapağını açıp rendelenmiş kaşar serpiyoruz üzerine. Kaşarlar renk değiştirince fırından çıkarıyoruz. _Saniye_

17 Ekim 2007 Çarşamba

ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KEK




Klasik kek tarifi aslında ama yinede bilmeyen olabilir diye yazmak istedim.....................................................................................
1 bardak süt
yarım bardaktan biraz fazla sıvıyağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yumurta
1 bardak şeker(ben +3 kaşık koyuyorum)
yeterince un
yarım bardak çekirdeksiz kuru üzüm
yarım bardak ceviz
Yumurta ve şekeri beyazlaşıncaya kadar çırpın,sıvıyağ ve sütü ekleyin,kabartma tozu un ve vanilyayı elekte eleyerek karışıma ekleyin.Ben kekleri normalden daha cıvık yapıyorum tane tane olması için.En son üzüm ve cevizi ekleyip;yağlayıp unladığınız yaklaşık 28 cm lik kalıba dökün.Ben büyük kalıp kullandığım için ölçüleri biraz arttırdım._Firuz_

ELMALI KURABİYE


(yaklaşık 25-30 adet kurabiye çıkıyor)

Çocukluğumun kurabiyesi:)Yıllardır severek yaptığım ve yediğim elmalı kurabiyeyi birde nişasta ekleyerek denedim ve çok memnun kaldım.(Mutfak güncesinin tarifini uyguladım)Tarife burdan ulaşabilirsiniz:http://mutfakguncesi.blogspot.com/2006/03/elmali-kurabiye.html

8 Ekim 2007 Pazartesi

KADİR GECESİ VE PİŞİ

Bin aydan hayırlı olan bu geceyi ihya etmek, insan için ne büyük bir mazhariyettir, ne büyük mutluluktur.O gece; müminler için baştan sona kadar selamdır, hayırdır, berekettir. Ne mutlu bu geceye kavuşup ihya edebilenlere!Geceniz mübarek olsun...

5 bardak un
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 tutam çörek otu
yarım çay bardağı sıvıyağ(isteğe bağlı)
tuz
yeterince yoğurt
bütün malzemeyi karıştırın;yoğurtla yoğurun(su kullanmadan) oklavayla açın ister peynir koyup kapatıp; isterseniz sade olarak kızartın._Firuz_

4 Ekim 2007 Perşembe

LAHANA SARMASI


Malzemeler:
Orta boy lahana
2 adet kuru soğan
2 adet sivribiber
2 diş sarımsak
2 domates
2 su bardağı pirinç
1 yemek kaşığı salça
yarım su bardağı zeytinyağı
kırmızı toz biber,karabiber,tuz ve tuzot
öncelikle lahanayı yapraklarına ayırıp yıkıyoruz. büyük bi tencerede bol suda haşlıyoruz. O haşlanırken iç harcını hazırlıyoruz, Zeytinyağında önce soğanı biraz kavuruyoruz ve biberleri,sarımsağı ekliyoruz.Kabukları soyulmuş ve minik minik doğranmış domatesleri ve salçayı ekliyoruz.Ardından 2 bardak yıkanmış pirinci de ekleyip bir süre kavurduktan sonra 2 su bardağı su ve baharatları ekleyerek tencerenin kapağını kapatıyoruz, harcın çok az miktarda suyu kaldığında ocağın altını kapatıyoruz. Lahanaların fazla haşlanmamasına dikkat etmeliyiz yoksa sararken dağılıyor. Hazırladığımız harcı lahanaların içine sarıyoruz ve altına mutlaka bir sıra lahana serilmiş olan tencereye dik duracak şekilde diziyoruz.O tabandaki lahanalar sarılmış lahanların tencerenin dibine tutmasını engelliyor.Hepsini dizdikten sonra tencerenin kapağını kapatıp ocağı en kısık ateşe alıyoruz, lahanalar kendi suyunu veriyor ve bir süre o suyla pişiyor, arada bir kontrol edip suyunu çektiğinde 1 bardak hatta daha az su ekleyip pişirmeye devam ediyoruz. İstediğimiz kıvama gelince ocağı kapatıyoruz.
_Saniye_

2 Ekim 2007 Salı

GÖRMEZDEN GELMEYELİM


Kokoş magazin programlarının,her bölümünde adrenalin salgıladığımız kıytırık dizilerin hipnozunda kalıp,ayakta uyuyan android bir topluma dönüştüğümüz şu günlerde; hiç olmassa 12 ayın 1 ayı uyanalım ve sahip olduklarımıza şükredip onları paylaşalım...
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE