30 Kasım 2007 Cuma

ZEYTİNYAĞLI PIRASA


İlk defa pişiriyorum pırasa yemeğini, zaten 1 yıl öncesine kadar yemiyordum da. Bu kadar güzel bir yemekten "sebze yemeği" ön yargısıyla bunca sene kendimi mahrum bıraktığıma üzülüyorum şimdi... :)

Malzemeler: (iki kişilik)

3 dal Pırasa

1 havuç

yarım bardak pirinç

1 dolu yemek kaşığı salça

1 çay kaşığı kırmızı toz biber

zeytinyağı

tuz

Önce havucu ikiye bölüp dilimliyoruz ve yağda kavuruyoruz, bu arada pırasaları iyice yıkayıp doğruyoruz. kavrulan havuçlara salça ve toz biberi de ekleyip biraz daha kavurduktan sonra pırasaları da ekleyip küçülüp suyunu salmaya başlayana kadar kavurmaya devam ediyoruz. Sıcak su ekliyoruz, tam miktar veremiyorum ama yaklaşık 4 bardak yeterli, eğer pırasalar pişmeden önce tüm suyu çekerse sonradan da ekleyebiliriz ama mutlaka kaynar olmalı. 5-10 dak sonra yıkayıp süzdüğümüz pirinci ve tuzu da ekliyoruz ve pişirmeye devam ediyoruz. _Saniye_

24 Kasım 2007 Cumartesi

SÖZÜN BİTTİĞİ AN :(

http://buyuleyenmutfakkokusu.blogspot.com/
Ne söylenebilirki böyle zamanlarda,o kadar zorki; gidenin ardından yazmak çok güçmüş ;hele bu giden gencecik biriyse daha bir anlamlı düğümleniyo sözcükler boğazımıza.Allah'tan rahmet;sevdiklerine sabırlar diliyoruz.Mekanın cennet olsun Esra :(
Esranın taziye defteri: www.esranintaziyedefteri.blogspot.com/

^^Her nefis ölümü tadacaktır^^(hadis-i şerif)

20 Kasım 2007 Salı

PEYNİRLİ KURABİYE(ÇÖREK)


Leziz ve bereketli....
Pazar sabahı sıcacık mis gibi dereotlu çörek kokusu sarınca evi;normalde 11 den önce uyanmayan kocanızı sabahın erken saatlerinde kahvaltı masasında görebilirsiniz:)
malzemeler:(40-45 adet)
-yarım bardak eritilmiş tereyağ
-1 bardağa yakın sıvıyağ(3/4 bardak)
-4 kaşık yoğurt
-3 yumurta(birinin sarısını ayırıyoruz üzerine sürmek için)
-1 paket kabartma tozu
-1 çay kaşığı karbonat
-1 tatlı kaşığı çörek otu
-1 bağ dereotu
-1,5 bardak lor peyniri
-1 bardak beyaz peynir(sert) yada salamura peynir
-1 bardak kaşar peyniri
-tuz(peynirleriniz tuzunu dikkate alarak kullanın)
Peynir çeşidini çok fazla önemsemiyorum evde ne varsa ondan ekliyorum.Ama ölçülere sadık kalınca daha lezzetli olduğu bir gerçek.Bol peynir ;bol kalsiyum demek dolayısiyle güçlü kemikler demek:)

Bütün malzemeleri(1 yumurta sarısı hariç)karıştırıp yoğuruyoruz.hamur ele yapışmayacak yumşak bir hamur olmalı.Daha sonra hamurumuzu küçük küçük yuvarlayıp yağlı tepsiye diziyoruz.üzerine yumurta sarısı sürüp susam serpiyoruz ve 180 derecede pişiriyoruz. _Firuz_

18 Kasım 2007 Pazar

YALANCI ACIBADEM KURABİYESİ


Evde sık sık yaptığım hem çok pratik hemde lezzetli bir kurabiyedir.Sıcacık sütle beraber mükemmel bir ikili diyebilirim.Ne kadar yalancıda olsa acıbadem kurabiyesi kıvamında oluyor.Ayrıca margarinsiz olmasıdan ötürü sağlıklı bir kurabiye. Özellikle yumuşak kurabiye sevenlere tavsiye ederim.
Malzemeler:( 35-40 adet)
2 su bardağı elma rendesi
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı şeker
1 çay kaşığı tarçın
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 bardak ceviz
4-5 bardak un(miktarı değişebilir)

bütün malzemeleri karıştırın; ben kaşıkla karıştırıyorum.ne çok cıvık nede çok koyu olacak şekilde bir karışım elde ettikten sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye kaşıkla tek tek yuvarlak olarak dökmeye çalışın.180 derecede yaklaşık 30-40 dk üzeri pembeleşinceye kadar pişirin._Firuz_




14 Kasım 2007 Çarşamba

KARNIYARIK

Pek çok kişinin bildiği bir tarif ama yinede ilk kez yapacak olanlar için yazmak istedim.
Malzemeler:(4 kişilik)
8 adet orta boy patlıcan
yarım kg kıyma
2 adet soğan
3-4 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 adet orta boy domates
karabiber
yeşil biber
sıvıyağ
Patlıcanları alaca soyup bir yüzüne bıçak atıyoruz(çok derin olmayacak şekilde)ve sıvıyağda kızartıyoruz,kağıt havlu üzerinde yağını çekmesi için bırakıyoruz.Kıymayı tencereye alıp 10 dk pişiriyoruz,daha sonra soğanları sarımsağı atıyoruz.Salçasını ekliyoruz,baharatlarınıda ekleyip kapatıyoruz.(Ben içine minik yeşil biberler doğradım).Kızarttığımız patlıcanları bıçak yardımıyla hafif aralıyoruz ve iç malzemesini dolduruyoruz.Pişince biraz daha açılıyo kestiğimiz yer.(benimkiler baya açıldı sanırım fazla kesmişim)Geniş bir tavaya patllıcanları dizip üzerine yeşil biber koyabilirsiniz.Daha sonra domatesleri rendeliyoruz ve yemeğimize döküyoruz.kapağını kapatıp suyunu çekene kadar(yaklaşık 15- 20 dk)pişiriyoruz._Firuz_

9 Kasım 2007 Cuma

MUSKA BÖREĞİ


malzemeler: (40-50 adet muska börek için)
-3 adet yufka
-yarım kalıp beyaz peynir (net ölçü değil;göz kararı kullandım)
-1 çay bardağı rende kaşar
-kızartmak için sıvıyağ
-biraz maydonoz
-karabiber

Yufkaları üstüste koyuyoruz tezgaha ve 4 e bölüyoruz,daha sonra her bir parçayı 5 er cm lik şeritler halinde kesiyoruz.

Uç kısmına peynirli maydonozlu,karabiberli karışımımızdan koyup üçgen olacak şekilde sağ sol yaparak katlıyoruz,uç kısmı açılmasın diye ıslatabilirsiniz..
Hazırladığımız üçgenleri sıvıyağda kızartıyoruz ve (pazar kahvaltılarında özellikle)afiyetle yiyoruz:)Ben derin dondurucuya attım bi kısmını,acil durumlarda kurtarıcı oluyor. _Firuz_







7 Kasım 2007 Çarşamba

POFİDİK POAÇA VE SAKALLI

Makinam bozulduğu için görüntü çok kötü çıkmış kusura bakmayın arkadaşlar.Poaça hamuru aslında daha önce yazdığım poaça hamuruna çok yakın;sadece ben bir miktar tereyağ ekledim,daha yumşak ve daha uzun süre dayanan bir poaça oldu.Bir kısmının içerisine kaşar ve beyaz peynir karışımı koydum yuvarlak olanlarıda sade yaptım.
malzemeler:
-1,5 bardak süt (ılık )
-2-3 çorba kaşığı yoğurt (ılık)
-yarım su bardağı sıvıyağ
-yarım su bardağı erimiş tereyağ
-7 tatlı kaşığı şeker
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 adet instant maya
-1 yumurta(akı içine ,sarısı yüzüne)
-un
-susam(üzerine)
iç malzemesi:ben akdenize has salamura beyaz peyniriyle kaşarı karştırdım;maydonoz karabiber ekledim.Sakallı poaçalar içinse,piştikten sonra içerisine kaşar,maydonoz ve taze soğan karışımı koydum,dilerseniz;''biber salçası,sarımsak,ceviz,zeytinyağı ve baharatlarla'' yapacağınız bir karışımda poaçanın içerisinde hoş oluyor.Bir başka alternatif süzme yoğurt sarımsak ve baharat karışımları olabilir,yada süzme yoğurt ve beyaz peyniri karıştırıp arasına sürün en son maydonoza batırın uç kısmını,pastanelerde bu şekilde yapılıyor sakalllı poaça.

Hamur malzemelerini karıştırıp yoğuruyoruz,hamurun kıvamının cıvık olması poaçanın daha yumşak olmasını sağlıyor,o nedenle ben hamurun biraz ele yapışan şekliyle kalmasını tercih ediyorum.hamuru üzeine nemli bez örterek 30 dk dinlendirmenin ardından içlerine peynirli iç malzemesini koyarak dilediğiniz şekillerde kapatın.Üzerine yumurta sarısı sürüp,susam yada çörek otu atabilirsiniz.Benim yaptığım gibi uç kısımları çok fazla bastırmadan birleştirirseniz ve de poaça hamurunuz güzelce mayalanmışsa uçları pişince açılıyo ve daha leziz bir görüntü elde ediyosunuz.Afiyet olsun._Firuz_







5 Kasım 2007 Pazartesi

KITIR POĞAÇA

Özellikle, kolay olması ve günlerce tazeliğini koruması sebebiyle çok sevdiğim bir poğaça :)

Malzemeler:
2 çay bardağı yoğurt
1.5 çay bardağı sıvıyağ
120 gr tereyağı (oda ısısında)
1 pk kabartma tozu
1 yumurta (akı hamura,sarısı üzerine)
1 tatlı kaşığı tuz
un ( ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edecek kadar)
İç : peynir, maydonoz

Bütün malzemeleri karıştırıp elimize yapışmayana kadar yoğuruyoruz. Cevizden biraz büyük bezeler koparıp ortasını parmağımızla bastırarak iç malzemesini koyuyoruz. Yeniden yuvarlayıp tepsiye diziyoruz. Kabaracaklarını göz önüne alıp biraz aralıklı dizmekte fayda var :) Yumurta sarısı ve 1 çay kaşığı sıvıyağı karıştırıp üzerlerine sürüyoruz ve 160-170 derecedeki fırında üstü kızarana dek pişiriyoruz. _Saniye_

3 Kasım 2007 Cumartesi

VİŞNE KOMPOSTOSU


Yazın derin dondurucuya koyduğum vişneler çok işime yarıyor ,kış boyunca komposto olarak,konsantre içecek olarak yada pasta süslemede kullanabilirsiniz, renginden ve lezzetinden hiçbirşey kaybetmiyor.Vişne kompostosunu ölçülü yapmadım açıkçası.Bir dahaki sefere ölçülerini not edip eklerim buraya.Vişneleri hafif çatlayıncaya kadar suda kaynatıyoruz ve sonra içerisine şeker ekliyoruz.7-8 dk daha kaynatıp içerisine limon sıkıyoruz(rengini koyulaştırıyo)ve bir taşım kaynatıp kapatıyoruz._Firuz_
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE