6 Ocak 2008 Pazar

ÇÖKELEK KAVURMASI

Çökelek kavurması kahvaltı sofralarımızın;özellikle pazar kahvaltılarının favorilerindendir.Bazıları yörük kavurması olarak bilir. Annanemlerden, babannemlerden kalma bir alışkanlık olarak her hafta mutlaka kahvaltıda olması gereken lezzetlerdendir.Çökelek yerine lor yada az yağlı peynirde kullanabilirsiniz.Yada çökelekle peyniri karıştırıp kavurabilirsiniz.Kısaca tarifinden bahsedeyim:1 adet yeşil biber ve 1 adet kırmızı biberi minik minik doğruyoruz ve sıvıyağda biraz çeviriyoruz.(dilerseniz birazda havuç rendesi katabilirsiniz ben vitamin açısından zengin olsun diye ekliyorum ama orjinalinde havuç yok)İçerisine doğradığımız 1 adet orta boy soğanı atıyoruz.Soğan ve biberler kavrulunca 2 adet domatesi doğrayıp ocaktaki karışıma ekliyoruz.Domateslerde pişince 1 tatlı kaşığı toz yemeklik biber katıp karıştırıyoruz ve çökeleği yada loru ekliyoruz.çökeleğide 5-6 dk kavuruyoruz,karabiber ekleyip ; en son maydonozunu atıp ocaktan alıyoruz.Dilerseniz üzerine yumurta kırıp yiyebilirsiniz.Bu kavurmayı babannem şebitlerin(biz bazlama deriz ama bizim bazlamalarımız çok ince olur yufkadan biraz kalın:)bazlamaların içerisine sarardı ; tüm aile toplandığında en büyük zevkimiz çay eşliğinde babannemin sıkmalarından yemekti(adına sıkma denir buralarda)Ne çok konuştum:)Herkese afiyet olsun... -Firuz_

3 yorum:

elifin tarifleri dedi ki...

Bu tarifinizle beni bilgisayarımın başından alıp anneannemin dizinin dibine götürdünüz...Hem anneannemi hem de çökelek kavurmasını ne kadar özlediğimi farkettim.
Sağolasınız,ellerinize sağlık...

Firuze&Saniye dedi ki...

Değerli yorumun için teşekkürler elif,Bende çökeleği her kavuruşumda bi tuhaf hissederim kendimi;eski günler canlanır gözümde...ufak tebessümlerle anarım hep.Umarım yarınlardada tebessümle anacağımız güzel günler yaşarız..sevgiler..

Melek* dedi ki...

arkadaşın ın blogunuda ziyaret ettim çok güzel çok sevindim adınıza

Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE