3 Aralık 2007 Pazartesi

YAĞLAMA


Kayseri' ye ait bir yemek yağlama. İlk defa görenlere ya da bilip de hiç yememiş olanlara ŞİDDETLE tavsiye ederiz. Özellikle kış aylarında tadına doyum olmuyor :)


Malzemeler: (2 kişilik)

250 gr kıyma
2 ufak domates (veya 1 büyük)
1 soğan
1 dolu tatlı kaşığı domates salçası
1 dolu tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Maydanoz
tuz
Zeytinyağı

Şebit için:

Un, su, tuz, yarım paket maya, ve kullanılan suyun yarısı miktarında süt. Şebit malzemeleri için ölçü veremiyorum şimdilik çünkü göz kararı yaptım. Ama ekmek hamuru kıvamında olmalı, süt ve su mutlaka ılık olmalı. 5 adet şebit iki kişilik yağlama için yeterli geliyor, benim şebitlerim servis tabağı büyüklüğündeydi ortalama olarak.

Soğanları doğruyoruz ve yarım su bardağı zeytinyağında kavuruyoruz. Pembeleşince kıymayı ekleiyoruz ve arada bir karıştırıyoruz. Domateslerin kabuğunu soyuyoruz ve çok küçük doğruyoruz, veya rendeliyoruz. Kıymalar pişmeye yakın önce salçaları ve toz biberi katıp karıştırıyoruz ardından domatesleri ekliyoruz.1 su bardağı kadar kaynar su ekleyip kapağını kapatıyoruz. Bu arada maydanozları doğruyoruz ve sosumuz yaklaşık 7-8 dak piştikten sonra onları da ekliyoruz, sonradan eklememizin sebebi renginin kararmaması, canlı yeşil olarak kalması. Sosun sulu olmasına mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Şebitlerden birini tavada ısıtıp bi tepsiye koyuyoruz ve hemen üstüne sıcak sosu sürüyoruz, bu arada diğer bir şebiti ısıtıp sos sürdüğümüz şebitin üzerine koyuyoruz ve yine sıcak sos döküp iyice yağlıyoruz. Bütün şebitleri bu şekilde üstüste koyuyoruz ve bıçakla dört dilime bölüyoruz. 2 diş dövülmüş sarımsak ve yarım bardak süzme yoğurt ile yarım bardak normal yoğurdu karıştırıp tabağın kenarına veya iki ayrı kaseye koyuyoruz. Yağlamayı yerken rulo yapıp sarımsaklı yoğurda batırıyoruz.

_Saniye_

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Ay harika bir lezzet eşim ve çocuklarım bayılmışlardı.tarifini saniyeden almıştık.yine harika görünüyor ellerine sağlık canım.En kısa zamanda yine yapmayı düşünüyorum herkeze tavsiye edirim.filiz

Adsız dedi ki...

bir kayserili olarak yağlamaya bayılırım.yapması okadar zor değil.salçalı sebzeli ve yoğurtlu türleride var.saniyeciğimin ellerine sağlık pek leziz görünüyo.hem iş hem ev yemekleri bu ne maharet.maşallah.yemeyenler çok şey kaçırıyor şiddetle denenmesini tavsiye ederim.
-elif-

Adsız dedi ki...

oldumu bu şimdi saniye:) görüntü enfes,akşama hemen yapmalıyım demiştim dün ama maalesef fırsat olmadı.Bu akşam yapmalıyım ama umarım bir engel çıkmaz:)
firuz

Kevser - Elda'nin Annesi dedi ki...

Merhaba, bu yaglamalar harika birsey, cok lezzetli bir görüntüsü var, ellerine saglik diyorum.

Selam ve sevgilerimle..

dostkokusu dedi ki...

Hepinize çok teşekkür ederim güzel yorumlarınız için :)


small business home business
Dostluğun kolları birbirimizi dünyanın bir ucundan bir ucuna kucaklayabilecek kadar uzundur

MONTAİGNE